НОВИНИ

До момента няма доказан случай на коронавирус у нас

bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 26.02.2020
Чете се за: 01:41 мин.

Увеличава се броят на хоспитализираните заради съмнения за коронавирус у нас. До момента няма доказан случай на зараза.

Отрицателни са резултатите от тестовете, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от ВМА. Днес се очакват пробите от Русе, Бургас и Сливен да пристигнат в София.

Повече от 60 000 души са били проверени на входовете и изходите на нашата граница за изминалото денонощие. На този етап няма потвърдени случаи на заразени нито в Румъния, нито в Сърбия.

На този фон стана ясно, че дете на 7 години се изследва за коронавирус в инфекциозната клиника в Пловдив. То е с висока температура и възпаление на гърлото от 10 дни. Преди да постъпи в здравното заведение детето е било в Германия. Според лекуващите лекари, симптомите не са типични за коронавирус.

Двама души с грипоподобна симптоматика, които са били в Италия, са постъпили във ВМА през нощта. По думите на началника на оперативния щаб, ако всички, които имат симптоми, бъдат приети в болница под карантина, системата ще се изтощи още преди да е дошла кризата.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председате на Националния оперативен щаб: Става върпос за сериозна отговорност към собственото здраве, към здравето на близките, на нашите приятели, на нашите колеги.

Десет учители и ученици от СОУ "Любен Каравелов" в Добрич са поставени под домашна карантина след завръщането си от Италия. Те са били в Потенца. Прибрали са се преди да бъде обявена карантина в страната, нямат здравословни проблеми.

Друга група ученици и техните учители от професионалната гимназия в Каварна в момента е в Италия, на 8 километра от Милано. Имат билети за връщане на 1 март, но се търсят варианти за по-ранното им прибиране.

От Пирогов и Александровска болница са в готовност да преобразуват в стационари сградите на съответно Клиника по токсикология и Кожна клиника. Във ВМА Клиниката по психиатрия ще бъде затворена, като с това ще бъдат осигурени още 40 легла. Оперативният щаб настоява и за свикване на областните медицински съвети.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председате на Националния оперативен щаб: Да бъдат запознати с нашите инструкции и с нашите препоръки за действие при тази ситуация. Съответно очакваме обратна информация какви са ресурсите, които могат да отделят.

Според ръководителя на лабораторията по експериментална имунология към БАН Андрей Чорбанов няма да избегнем случай на коронавирус в България.

Доц. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лабораторията по експериментална имунология към БАН: При тези интензивни обмени на хора, които текат в Европа, просто това няма как да се заобиколи.

Чорбанов допълни, че броят на хората, които ще починат от коронавируса, ще бъде по-малък от броя на хората, които ще починат от грип за същия период. Към момента няма терапия за коронавируса. На този фон у нас се очаква втора грипна вълна с увелично епидемично разпространение на грипни вируси Б.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Нищо по-различно от останалата грипна епидемия. Да се има предвид, препоръчваме на хората витамин Д.

Както и ограничаване на контактите, лична хигиена и при липсата на маска, да се ползва шал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов административен ръководител на Районната прокуратура във Варна
Нов административен ръководител на Районната прокуратура във Варна
Кубрат Пулев пред БНТ: Подали сме документи за бизнес виза, но те не са придвижени толкова бързо
Кубрат Пулев пред БНТ: Подали сме документи за бизнес виза, но те не са придвижени толкова бързо