НОВИНИ

БСП няма да подкрепи втория мандат на ДПС, ще участва активно в разговори за третия

бсп подкрепи втория мандат дпс участва активно разговори третия
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 09.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

БСП няма да подкрепи втория мандат на съставяне на правителство, заяви председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов.

"Колко пъти да повторим: Ние имаме решение да не подкрепяме втория мандат на ДПС. Първият и вторият мандат не могат да бъдат подкрепени, мисля, че сме пределно ясни", изтъкна той.

Социалистите, обаче, са готови на диалог с ДПС за работата на парламента.

"Надявам се ДПС да предложат по-различен подход от ГЕРБ и да потърсят по-широко съдействие от партиите под формата на диалог, а не на предварително зададени решения", заяви Зафиров.

По отношение на третия мандат от БСП са готови да преговарят активно, независимо кой е мандатоносител.

"Не сме давали заявка за трети мандат, а сме заявили готовност да участваме в разговори с мандатоносителя, независимо кой е той. Този мандат е кризисен, той е надпартиен и трябва да бъде направен опит да бъде реализиран с общи усилия", посочи Зафиров.

"Третият мандат е специфичен и се дава като спасителен, защото са изчерпани всички варианти за кабинет. Ако можем да направим кабинет на националното съгласие, на националното спасение от експерти, това би било изключително полезно за страната в тази тежка ситуация", каза Гуцанов.

Снимки: БТА

Атанас Зафиров отрече твърденията за проблеми с регистрацията на партията като уточни, че днес е проведено заседание на Софийски градски съд и се очаква решение в рамките на два дни.

"Няма отказ, няма дилема, няма обсъждане. От прокуратурата няма обжалване на внесените документи, остава съдът да се произнесе", посочи той.

От БСП защитиха председателя на Национално движение "Русофили" - Пловдив - Златомир Дьовленски, който беше арестуван вчера от ДАНС за разгласяване на държавна тайна.

"Осъждаме остро начина, по който беше арестуван Златомир Дьовленски. Това не е начинът, по който може да се арестува човек в 21-и век, особено в България. Обвиненията срещу него не са основателни и подобни арести за недопустими. Неведнъж България беше осъждана в Страсбург, категорично се противопоставяме на това решение на ДАНС", заяви Габриел Вълков, председател на младежкото обединение на БСП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов треньор в школата на БК БУБА Баскетбол
Нов треньор в школата на БК БУБА Баскетбол
ДПС е единно и подкрепя както Доган, така и Пеевски, и Чакъров
ДПС е единно и подкрепя както Доган, така и Пеевски, и Чакъров