НОВИНИ

БСП с третия мандат - има ли шанс за съставяне на правителство?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 16.01.2023
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Слушай новината

"БСП за България" взе последния мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-то Народно събрание. Държавният глава обясни избора си с това, че е търсил партията с най-големия шанс за сформиране на редовен кабинет. По думите му във времена на силно политическо противопоставяне БСП е успяла да съхрани диалога с всички парламентарно представени партии и е показала, че може да прави компромиси, да постига съгласие.

Президентът Румен Радев посрещна Корнелия Нинова с букет червени рози по случай рождения ѝ ден. Държавният глава връчи третия и последен проучвателен мандат за излъчване на правителство на "БСП за България", защото по думите му от левицата досега са показали, че могат да влизат в коалиции и да управляват заедно със своите идеологически опоненти, както и да работят добре и със старите, и с новите политически формации.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че си дават ясна сметка за отговорността, която получават и увери, че ще направят всичко възможно, страната да има редовно правителство.

За разлика от първите два мандата, при третия президентът връчва папката не на кандидата за премиер, а на председателя на парламентарната група със задачата да посочат кандидат за министър-председател. Държавният глава се надява, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъдат сериозен мотив за съставяне на редовно правителство.

Румен Радев - президент на Република България: "Във времена на силна политическо противопоставяне, БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти. Да взаимодейства еднакво добре както със старите, така и с новите политически формации в българския парламент".

Корнелия Нинова благодари за доверието. Наясно е със сложна ситуацията в страната и отговорността, която поемат.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": "Ще направим всичко, което зависи от нас да има редовно правителство. Наистина доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно спокойно и с отговорност към националния интерес на България с колегите от другите парламентарни партии. Така, че ще продължим в този дух - да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходимо на страната в момента".

Нинова обяви и конкретните действия, които ще предприемат от БСП. В сряда се събира Националният съвет, за да даде мандат с кои партии да преговарят в парламента. Според Нинова трябва да водят разговори с всички политически сили.

Корнелия Нинова: "Ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии. На тази среща да се изясним искаме ли да има правителство или се играят игрички и се прехвърля "горещият картоф", за да не се понесе отговорност за предсрочни избори. Ако постигнем съгласие, че можем да правим кабинет, разбира се ще ни трябва повече време за да уточним задачи, състав, структура и т.н. Ако се види на лидерската среща, че няма съгласие, всеки да излезе да си каже мнението и ще го върнем".

На лидерската среща ще търсят темите, които ги обединяват, а не разделителните линии. Според Нинова сформирането на правителство ще е доста трудна задача, но не невъзможна. Тя очаква на срещата да присъстват лидерите на партиите.

"Призовавам ги всички, мъже са. Да се отнесат сериозно към момента, към отговорността, която носим. Малко търпение да проявят, малко смирение", каза Нинова.

Нинова след като получи третия мандат: Ще направим всичко, каквото е необходимо

Ако бъде сформирано правителство, то не би следвало политиката на служебния кабинет, тъй като имат доста различия. Това заяви Корнелия Нинова в отговор на вицепрезидента Илияна Йотова, която преди дни каза, че президентът ще връчи мандата на партия, която би продължила политиките на служебното правителство.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

"Ние имаме основателни критики към него, особено що се отнася до неравенствата, доходи, замразяване на доходите, неприемането на бюджета в тази критична за хората ситуация, ръста на цените, инфлация и т.н.", каза Корнелия Нинова.

По-късно пред медии вицепрезидентът Илияна Йотова заяви:

"Моето пожелание беше да се следват всички онези успешни политики на служебния кабинет, за да се гарантира по-нататъшното стабилизиране на страната. Мисля, че няма нито една политическа сила, която би се обявила срещу това. Когато се състави новия редовен кабинет, вероятно някои от тези политики ще бъдат преценени от страна на новия премиер, на новия екип и ще видим какъв ще бъде резултатът".

В "Денят започва" Александър Маринов, който е съветник на премиера Гълъб Донев, коментира, че президентът избра БСП за третия мандат, заради активната им социална политика.

Проф. Александър Маринов - съветник на премиера Гълъб Донев: "БСП не заявяват предварително условия, т.е. те не казват нищо, което би ги ограничило във формата на това правителство. Второ, през последната година БСП демонстрира диалогичност и готовност за компромиси във всички посоки на политическия спектър".

Александър Маринов за третия мандат: Президентът избра БСП, защото не заявяват предварителни условия

Според Александър Маринов в тази сложна ситуация повечето партии не искат да поемат отговорността - да управляват страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов: Надявам се, че ФИС ще преразгледа условията, при които се провеждат състезанията
Алберт Попов: Надявам се, че ФИС ще преразгледа условията, при които се провеждат състезанията
ЦСКА пристигна в Анталия и обяви контрола с Астана
ЦСКА пристигна в Анталия и обяви контрола с Астана