НОВИНИ

БСП: Все още няма държавен план за действие при пандемия

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:27, 24.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
бсп все държавен план действие пандемия
Снимка: БГНЕС

БСП разкритикува правителството заради липсата на точен план за реакция по време на коронавируса.

„Народното събрание гласува в срок до 1 месец Министерския съвет да актуализира и приведе в действия Националния план за готовност при пандемия. Този 1 месец изтече. Днес сме 24 ноември. Правителството не го актуализира и не е привело в действие Националния план. Това означава, че когато Борисов управлява, Народното събрание не съществува. Той убива институциите, унищожава държавността и управлява авторитарно. Въпреки кризата, той отказа чрез Националния план да създаде ред и сигурност на хората. Правителството продължава да действа на принципа „проба -грешка“. Играят си политически игрички на гърба на народа“, обяви в декларация на левицата лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Сега ще чакате два дни реакциите на хората, за да реши Борисов, дали да одобри някои мерки или да ги отмени", каза още Нинова.

Според лидера на БСП премиерът и здравният министър играят на „доброто и лошото ченге“, след като вчера в 16.00 часа Бойко Борисов е заявил, че икономиката е добре и няма нужда от нови мерки, а час по-късно здравният министър, на брифинг, заявява, че ще предложи на правителството нови драстични ограничения.

Предлагат по-строги мерки, с обещание за разхлабването им по Коледа

От БСП заявиха, че бюджетът вече е неадекватен на новата ситуация.

“Как ще се компенсират фирмите, освен ако дотогава не фалират. Какво ще правят 200 хиляди самоосигуравщи се лица, ако не използват никаква подкрепа. С тези аргументи бюджетът вече е неадекватен в новата ситуация. Има алтернатива, има други решения, държавнически, с грижа за хората", каза Нинова.

БСП предлагат други алтернативи:

"Предлагаме - първо, правителството да изпълни решението на парламента и да актуализира Националния план за действие при пандемия. Така ще се въведе ред, сигурност и спокойствие за хората как да реагират. Спешната помощ - къде да транспортира пациентите. Болниците как да лекуват. Това ще създаде държавническо централизирано управление на кризата.

Оттеглете бюджета днес. Той е неадекватен, правен е при други обстоятелства.

Трето, ако в сряда мерките, които предлага здравният министър, бъдат приети, то те да се допълнят с нови, социално-икономически мерки, за подпомагане семействата и бизнеса. Здравният план да върви с Икономически и социален план. Ако продължите да реагирате по този начин, ще оправдаете думите ни, че една от причината за кризата сте вие“, каза още Нинова.

Автори: Николай Минков, Цветелина Катанска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиери доставят топъл обяд за медиците на първа линия в Поморие
Хотелиери доставят топъл обяд за медиците на първа линия в Поморие
Извънредно заседание на НС: Депутатите гледат бюджета за догодина
Извънредно заседание на НС: Депутатите гледат бюджета за догодина