НОВИНИ

БУБА Баскетбол започва днес участието си в турнира от Европейската младежка баскетболна лига

В група C на турнира освен БУБА Баскетбол има още два български отбора – ЦСКА и Балкан

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:00, 03.11.2022 (обновена)
6438
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
БУБА Баскетбол U16
Снимка: БК БУБА Баскетбол
Слушай новината

Отборът на БУБА Баскетбол за момчета до 16-годишна възраст ще е домакин на първия турнир от група C на Европейската младежка баскетболна лига. Общо девет тима ще се съберат в София, за да дадат старт на надпреварата в третия поток. Мачовете от 3 до 6 ноември ще се провеждат в зала „Триадица“ в столицата.

В група C на турнира освен БУБА Баскетбол има още два български отбора – ЦСКА и Балкан. В групата са още северномакедонският Водно Сънс Партизан от Скопие, Суадие от Истанбул, Турция, Баскетбол Дриймс Академик от Гран Канария, Испания, Пражки сокол от Чехия, Шефилд Колидж от Великобритания и бившият клуб на президента на БФБаскетбол Георги Глушков – Казерта от Италия.

Домакинът БУБА Баскетбол ще започне участието си днес, 3 ноември в 20.00 ч. с мач срещу турския Суадие от Истанбул. От 18.00 ч. другият столичен тим – ЦСКА, ще открие участието си с двубой срещу испанския Баскетбол Дриймс Академик от Гран Канария.

На 4 ноември шампионът на България БУБА Баскетбол ще играе с македонския Партизан Скопие от 11.00 ч., ЦСКА среща италианския Казерта от 13.00 ч., третият български участник Балкан ще изиграе първия си мач в петък от 9.00 ч. срещу чешкия Сокол.

В събота, БУБА играе със Сокол от 11.00 ч., веднага след това Балкан среща Суадие, а от 15.00 ч. е мачът на ЦСКА с Партизан, Скопие.

БУБА ще играе още един мач в събота срещу тима на Казерта от 19.00 ч.

В неделя има два мача с българско участие. ЦСКА ще спори със Сокол от 13.00 ч., а от 15.00 ч. Балкан играе с английския Шефилд.

„Очаквам да покажем едно добро лице и до някаква степен да си сверим часовника с други европейски школи“, коментира старши треньорът на ЦСКА Планимир Дафинов.

Според Дафинов участието в EYBL ще бъде вълнуващо предизвикателство както за момчетата, така и за треньорите. „Надявам се да стигнем колкото се може по напред в турнира, макар че ЦСКА ще разчита и на момчета от шампионския набор 2008, а надпреварата е за родени през 2007 година“, уточни Дафинов пред официалния сайт на клуба. Специалистът пожела успех и на другите два български отбора в състезанието – БУБА Баскетбол и Балкан Ботевград.

Всички мачове ще бъдат излъчвани на живо в YouTube.

„Щастливи сме да сме домакини на толкова силен турнир. Хубаво е, че и София ще е домакин на подобна качествена проява за подрастващи. Отборите в групата са много квалитетни. Нямаме много добра представа какви са съперниците, но е ясно, че в страни като Испания, Италия, Турция – държат много на баскетбола. Миналата година направихме много добри резултати за тази възраст. Сега отборите са дори по-силни Имаме добри момчета и основната ни цел е да се представим добре. С Балкан сме школи, които представят България добре в такива турнири“, коментира предстоящата надпревара треньорът на 16-годишните момчета на БУБА Баскетбол Янко Янчев.

„Това е възможност за обогатяване на календара от състезания за момчетата в тази възраст Надяваме се да помогнем на играчите да израснат и да заслужат място в националния отбор, за да могат да имат успехи и националните гарнитури. Турнир като този позволява на всички в България да си сверят часовника с големи школи и се надяваме да издигнем нивото на българския баскетбол. Не го правим за БУБА Баскетбол и за успехите на клуба, или наши – на треньорите в школата ни, целта ни е да развиваме българския баскетбол като цяло“, добави той.

Вторият турнир от надпреварата е в края на януари 2023 г. в Будапеща, Унгария.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 с драматичен успех след продължения на Дуга Шабац в Адритическата лига
Монтана 2003 с драматичен успех след продължения на Дуга Шабац в Адритическата лига
Земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер в Румъния, усетено е и у нас
Земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер в Румъния, усетено е и у нас