НОВИНИ

Бургас затяга мерките заради ковид в детските градини и училищата

bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 11.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Бургас въведоха превантивни мерки в детските градини и училища срещу разпространението на COVID-19. Областта вече втора седмица е на първите места по брой заразени. Голяма част от новите случаи на инфекцията са именно деца, след старта на новата учебна година.

За последните 14 дни с COVID-19 в Бургаска област са регистрирани общо 40 деца и младежи. 10 преподаватели също са се заразили.

Карантината на болен от ковид и контактните му лица все още е в сила

"Имаме по 4-5 ученици на ден, които са положителни – различни училища, в различни класове – имаме 5-ти, 10-ти-клас, 3-ти, 1-ви, 4-ти, 9-ти и така. Прави впечатление, че повече са заболелите ученици, отколкото преподаватели", каза д-р Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

За това и от началото на тази седмица са въведени по-строги мерки в училищата и детските градини.

"Стриктен филтър сутрин и при влизането на учениците, при започването на всяка смяна. Медицинското лице от училището замерва температурата на децата, след което по класове се уверява, че всички са здрави. Продължаваме проветряването на класните стаи и помещенията, както и засилена дезинфекция", каза Марияна Стефанова, директор на ОУ "Васил Априлов" – Бургас.

В девет области отчитат повишаване на заболеваемостта от COVID-19

В някои училища са създали организация, така че различните паралелки да минават от различни входове и да не се получава струпване. Ако бъде установен ученик с COVID-19 се действа по старата наредба – целия клас излиза в 5-дневна карантина.

"През предходната седмица имахме една карантинирана паралелка в 7. клас. Тя обхвана и два почивни дни, така че децата много не са изпуснали като учебен процес. Те преминаха в онлайн среда", обясни Мартин Илиев, директор на СУ "Константин Преславски" – Бургас.

Според медицинските специалисти въведените мерки не означават, че има повод са притеснение, както беше в началото на ковид вълната.

"Тук се премесват вируси, грипни и респираторни заболявания, комбинации от бактериални инфекции, на този етап не бихме казали, че това е точно мерки за ковид", каза Христина Миндова, медицински фелдшер.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден 13-и на блокадата: Енергетиците отказват да освободят пътищата
Ден 13-и на блокадата: Енергетиците отказват да освободят пътищата
БФ по волейбол ще помага активно за повишаване квалификацията на съдиите у нас
БФ по волейбол ще помага активно за повишаване квалификацията на съдиите у нас