НОВИНИ

Бургаската полиция разби мащабна схема за трафик на мигранти през България

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 23.12.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Бургаската полиция разби мащабна схема за трафик на мигранти през България. Арестувани са четирима души. Сред тях е главният организатор на схемата – 57-годишна жена от Димитровград.

Според полицията и прокуратурата 57-годишната Тумрис Махмуд стои в основата на схемата за трафика на мигранти. Тя е общувала с широк кръг от хора в България и Турция, които съдействали за придвижването на бежанците и наемането на шофьори.

Жената е осъждана още през 2003 година за същото престъпление, а към момента била в изпитателен срок заради присъда отново за трафик на мигранти. Останалите задържани са младежи от Бургаския регион, които координирали превоза на бежанците и изпращали GPS координати и снимков материал на главния организатор като доказателство за свършената работа.

На 19 декември полицията в Бургас заловила 15 афганистанци в микробус. Първоначално били арестувани шофьорите, а след това разследващите стигнали до посредника и главния организатор.

"Придвижването на територията на България до точката, до която трябва да ги оставят, става в изключително конспиративна среда. Преди автомобилите, с които се превозват бежанците, върви пилотен автомобил, който, на жаргон ще го кажа, прочиства пътя, за да не може да бъдат засечени въпросните автомобили от полицейски патрули", заяви старши комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

В хода на разследването разследващите стигнали до 57-годишната Тумрис. Претърсили дома ѝ, където открили множество доказателства за престъпната ѝ дейност.

"25 мобилни телефона, много сим карти на български, гръцки, турски и словенски оператори, редица документи за превод на суми, два пистолета, в част от телефоните са установени снимки на локации, както и снимки и клипове на мигранти", допълни Иван Кирков, ръководител на Районна прокуратура - Бургас.

Днес съдът реши да остави обвиняемата Тумрис в ареста, а дъщеря ѝ отрече майка ѝ да има нещо общо с превоза на мигранти.

"Майка с нищо не се занимава, аз я гледам, аз си живея в Турция.

За какво са на майка Ви всичките сим карти?

- Мои са. Аз ги използвам, аз си идвам от Турция и всеки път си взимам сим карта", добави Неджиле Шенгилер, дъщеря на обвиняемата.

"Това са недоказани твърдения, не е престъпление да притежаваш сим карти, телефони, пари", каза още Тома Найденов, адвокат на обвиняемата.

Повдигнати са обвинения и на другите участници в схемата. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от 1 до 6 години затвор.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клоп: Полуфиналите за Купата на лигата трябва да са в един мач
Клоп: Полуфиналите за Купата на лигата трябва да са в един мач
Обмислят по-кратък срок между втора и трета доза на ваксината
Обмислят по-кратък срок между втора и трета доза на ваксината