НОВИНИ

Обвинение за директора на ГДБОП Калин Стоянов, определена му е мярка "подписка"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:34, 23.12.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Прокуратурата повдига обвинение на директора на ГДБОП. На Калин Стоянов е изпратена призовка за предявяване на обвинение за натиск над прокурори. Определена му е мярка за неотклонение "подписка". От МВР засега отказват да коментират, като отбелязват, че антимафиот номер едно не е разпитван и не е получавал никакви официални документи от прокуратурата.

Постановлението за повдигане на обвинение за натиск над прокурори е издадено днес. От Софийската районна прокуратура съобщават, че на шефа на ГДБОБ Калин Стоянов е изпратена призовка да се яви пред разследващите за предявяване на обвинението, като му е осигурен необходимият срок за наемане на адвокат. До обвинението на Стоянов се стига, след като на 11 декември прокурори от Софийската градска прокуратура са подали сигнал, че антимафиот номер едно ги притискал да приемат условията на адвоката на обвиняемия Борислав Колев. Той настоявал да даде обяснения по случая с изтеглените 53 милиона лева за строителството на "Хемус", срещу което обвинението му да бъде променено в по-леко, мярката му "домашен арест" да не бъде протестирана и в началото на януари да получи разрешение да пътува извън страната. Наблюдаващата прокурорка тогава заявила, че подобни уговорки са в противоречие със закона. След това се провела среща на наблюдаващите прокурори с разследващите служители от ГДБОП и директора.

"На тази среща директорът на ГДБОП г-н Калин Стоянов с неподходящ тон се е обърнал към наблюдаващия прокурор с реплики, които са били в смисъл, че тя слага край на разследването, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че за това ще й бъде търсена отговорност", коментира Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура (12 декември 2021 г.)

Часове по-късно Калин Стоянов определи като нападки изявленията на прокурорите.

"Категорично заявявам, че по никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да върши каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях", каза Калин Стоянов, директор на ГДБОП (12 декември 2021 г.).

Още тогава Стоянов предположи, че срещу него е образувано досъдебно производство. От прокуратурата днес съобщиха, че сред събраните доказателства са записи от камери за видеонаблюдение, разпитани са множество свидетели и с цел обективност са възложени действия по случая на КПКОНПИ. От МВР отказаха коментар, като в кратко съобщение заявиха, че Калин Стоянов не е разпитван и не е получил официални документи от прокуратурата. В парламента обаче темата беше коментирана. Атанас Атанасов обяви, че ще предложи в парламентарната вътрешна комисия да обсъдят войната между МВР и прокуратурата.

"Това е много притеснителна ситуация. Защото, за да има резултати в борбата с престъпността МВР и неговите служби и прокуратурата трябва да работят в екип. Обезпокояващо е това, че на практика, извинявайте за тежката дума, но ние виждаме война между прокуратурата и МВР, което е в полза на престъпността", каза Атанас Атанасов, председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Според председателя на парламентарната вътрешна комисия с тези си действия прокуратурата се опитвала да провали разследването за авансовите плащания за строежа на "Хемус".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България завършва годината на 71-о място в ранглистата на ФИФА
България завършва годината на 71-о място в ранглистата на ФИФА
Предпразнично: Задръствания и пазаруване в последния момент
Предпразнично: Задръствания и пазаруване в последния момент