НОВИНИ

Динозавърското яйце предизвика вълнения в научните среди

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:25, 23.12.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Динозавърско яйце предизвика вълнения в научните среди и отново разпали темата за удивителните същества, населявали планетата преди милиони години.

Това е ембрионът, наричан от учените - бебето Инлян. Находката е от Югоизточен Китай, от областта Гуанджоу.

Фосилът даде на учените възможност да направят анимация, за да покажат как би изглеждало бебето динозавър в ембрионалната поза. То е от вида Овирапторозавър и е на възраст между 66 и 72 милиона години. Дължината на ембриона е 27 см, на яйцето - 17 см.

Тази удивителна вкаменелост на динозавърски ембрион е най-добре запазената, която палеонтолозите някога са откривали и изследвали. Моментът, в който е застинало бебето Инлян, е бил малко преди да се роди.

Ембрионът бебе Инлян беше открит в пласт от късния период креда, намиращ се в южната част на източната провинция Шанси.

Принадлежи на вида беззъби тероподи или овирапторозавъри - те са имали пера и сега, благодарение на изследването на тази находка, учените са намерили още доказателства за връзката между динозаврите и сегашните птици.

"Фосилът е много добре съхранен и виждаме позата доста ясно. Главата лежи на коремчето с крачетата от двете страни, оформяйки специфична свита поза - тя е подобна на тази на ембрионите на днешните птици преди излюпване", заяви Лиу Лян, Музей по естествена история - провинция Фудзиен.

Учените вярват, че сегашните птици са развили тази специална поза, която дава възможно най-големи шансове за успешно счупване на черупката и излюпване, като са я наследили от динозаврите, живели преди десетки, дори стотици милиони години.

Яйцето е открито през 2000 година, но е било в музей. През последните четири години при внимателно изследване от екип от китайски, британски и канадски учени е открит и ембрионът вътре в него.

Подобни вкаменелости на динозаври с пера са намирани освен в Азия и в Северна Америка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автовоз се преобърна и изсипа 10 автомобила на пътя Русе - Бяла
Автовоз се преобърна и изсипа 10 автомобила на пътя Русе - Бяла
Ивайло Иванов: Всички пенсии ще бъдат увеличени
Ивайло Иванов: Всички пенсии ще бъдат увеличени