НОВИНИ

Путин коментира Украйна, НАТО и цените на газа на годишната си пресконференция

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:59, 23.12.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин увери, че не иска конфликт с Украйна, но иска гаранции за сигурността на Русия. В продължение на 3 часа и 56 минути той отговаря на въпроси на традиционната си годишна пресконференция. Коментирани бяха темите за НАТО, цените на газа, Афганистан, бойкотът на Олимпийските игри и много вътрешни проблеми.

Модератор на разговора беше говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

За 17-и път Владимир Путин отговоря на въпроси часове наред. Относно ситуацията по границата с Украйна, президентът заяви, че иска добросъседски отношения с Киев, но с настоящото правителство това не е възможно. Готови сме да работим с онези сили, които искат добри връзки с Русия, каза Путин.

"Казват ни - война, война, война. Създава се впечатление, че украинското правителство може би готви трета военна операция - и нас ни предупреждават отрано - не се месете, не защитавайте тези хора. Ако ще ги защитавате - ще последват такива и такива санкции. Да се готвим за това ли? Не, ние разполагаме ракети близо до границите на САЩ, те са на прага на нашия дом. Нашите действия ще зависят не от преговорите, а от гарантирането на сигурността на Русия - днес и в историческа перспектива. В тази връзка ясно и конкретно дадохме да се разбере - последващо разширяване на НАТО на изток е неприемливо! Кое не е ясно", заяви руският президент Владимир Путин.

Той добави, че западните партньори са изразили готовност за преговори по темата - вероятно в началото на следващата година. Има ли гаранции, че Москва няма да нападне Киев - питаха западни журналисти.

"Вие искате от мен някакви гаранции. Вие трябва да ни дадете гаранции! ВИЕ, при това незабавно и сега!", допълни Владимир Путин.

По отношение цената на газа - според руския държавен глава, Европа сама е виновна за високите цени на синьото гориво.

"Казвахме, не прекратявайте дългосрочните договори! НЕ, казваше ЕК. Трябва да се мине на пазарни отношения - пазарът ще регулира всички. Е, ето регулира - 2000 и малко долара за 1000 кубически метра", каза още Владимир Путин.

Той присъстваше на живо в залата. Заради строгите мерки в нея бяха само 507 представители на медии. Великобритания приветства намерението на Москва за преговори през януари, а първите коментари на западни медии за пресконференцията са, че след седмици на агресивна реторика, тонът на Путин е бил по-умерен.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обмислят по-кратък срок между втора и трета доза на ваксината
Обмислят по-кратък срок между втора и трета доза на ваксината
Автовоз се преобърна и изсипа 10 автомобила на пътя Русе - Бяла
Автовоз се преобърна и изсипа 10 автомобила на пътя Русе - Бяла