НОВИНИ

Бурно недоволство след заповедта за карантина на туристите от Занзибар

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:24, 13.03.2021
6651
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на годината над 10 000 са българските туристи, посетили остров Занзибар само с една от фирмите, организиращи чартърни полети дотам. Пътувания предлагат още две фирми у нас. Интересът е голям и към екскурзиите до Египет.

Снощи здравният министър издаде заповед за задължителна 10-дневна карантина за всички завръщащи се от Африка, без значение резултата от PCR тестовете им.

Днес в писмо до всички институции туроператорите реагираха бурно. В Гоце Делчев темата коментира и здравният министър.

В писмото на обединение "Бъдеще за туризма", в което членуват повечето от големите ни туроператори, изпратено и до БНТ се казва, че заповедта за задължителна карантина "гилотинира" плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите и поражда отново недоверие и страх у потребителите.

Само ден преди това здравният министър беше съобщил, че няма да има карантина, но снощната заповед ни свари много неподготвени, изненада ни както нас, така и туристите. Това предизвика хаос, предизвика паника в тях, каза Румяна Любенова, член на УС на обединение "Бъдеще за туризма".

Голяма част от туристите са се колебаели до последно дали да се откажат, но 99% или близо 380 души все пак тръгват .За следващите планирани чартъри обаче туроператорите се опасяват от вероятни откази и сериозни финансови загуби

Ние сме длъжни в срок от 14 дни да възстановим платените пари при отказ. И тези средства заедно с миналогодишните, за чиято помощ все още се борим, вече ще бъде непосилна, допълва Румяна Любенова.

Туроператорите изтъкнаха и факта, че до момента няма данни за нито един заразен български турист завърнал се от Занзибар.

В Гоце Делчев здравният министър коментира темата.

Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканският и нигерийският, за които има съобщение, че са резистентни, както на лечение, така и на ваксина. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани и вчера казах, и днес ще го повторя, всеки човек е ценен, всеки човешки живот е безценен, категоричен е проф. Ангелов.

Туроператорите са съгласни с тези доводи но министъра, но настояват поне две седмици по-рано да бъдат информирани за бъдещи мерки

Най-малкото ще предупреждаваме туристите навреме какво ги чака а не на летището да разбират че им предстои 10 дневна карантина, казва Румяна Любенова.

Българските туроператори считат за несправедлив и факта, че големите авиокомпании летят от и до Африка в момента и то с междинно кацане в европейски държави като Дания и Великобритания, където вече има голям брой заразени с нигерийския и южноафриканския коронавирус. За тях обаче, карантина не е предвидена.

Туроператорите попитаха още и с какви мотиви в заповедта на здравния министър от карантина са изключени пристигащите от Тунис и Руанда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бизнесът по морето иска зелени коридори за румънци по Великден
Бизнесът по морето иска зелени коридори за румънци по Великден
Неправилно носене или липса на маска е най-честото нарушение в столичните молове
Неправилно носене или липса на маска е най-честото нарушение в столичните молове