Масови арести на опозиционери в Москва

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:12, 13.03.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Полицията в Москва задържа около 200 души, участници във форум на независими общински депутати от цяла Русия. Форумът, планиран за днес и утре, беше свързан с парламентарните избори през есента.

Обявените от руското вътрешно министерство причини за арестите са нарушение на епидемиологичните мерки и "сътрудничество с нежелана организация".

Форумът в московския хотел "Измайлово" беше организиран от обществената организация "Обединени демократи". Полицията влезе в залата в самото начало.

Всички разбират защо участват в тази среща. Тук се решава въпросът каква ще бъде Русия през близките сто години, каза Иля Яшин, депутат в Градската дума на Москва.

Сред задържаните има видни опозиционери и журналисти, отразяващи събитието.

Руското вътрешното министерство съобщи, че са били нарушени противоепидемичните мерки, но повечето депутати са били с маски. Мнозина не са разбирали защо ги водят в полицейските бусове.

Полицията е посочила също, че в залата има членове на "организация, чиято дейност е нежелана на територията на Русия", съобщи Ройтерс. Тази организация очевидно е "Открита Русия", създадена от бившия олигарх и критик на Кремъл Михаил Ходорковски. Сред задържаните е нейният директор, а тя е сред "нежеланите" и финансирани от чуждестранни източници организации, според закон от 2015 г. Той позволява наказателно преследване на техни членове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Славиша Стоянович: Искам да виждам това лице във всички двубои
Славиша Стоянович: Искам да виждам това лице във всички двубои
Робърта отново герой за Левски при обрат във Враца
Робърта отново герой за Левски при обрат във Враца