НОВИНИ

Подаряват на пловдивчани 12 000 дървета за засаждане

bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 13.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

12 000 дървета, готови за засаждане, получиха като подарък жителите на Пловдив. Идеята на авторите на инициативата "Гората.бг" е в страната да бъдат засадени 3 милиона нови дървета.
От Съюза на ландшафтните архитекти в Пловдив обаче са против акцията с мотива, че растенията не могат да бъдат засаждани безконтролно.

Иглолистни и широколистни дървета, сред които и овошки, бяха раздадени в Пловдив по време на поредната инициатива на "Гората.бг".

Вече сме засадили един милион и сто хиляди дървета и продължаваме, имаме този сезон събития в осем града, такива, в които директно раздаваме...отделно правим масови събития по засаждания, обясни Никола Рахнев, създател на инициативата.

Заради големия интерес хората чакаха повече от час, за да получат желаните фиданки.

От Съюза на ландшафтните архитекти обаче разпространиха декларация, в която се казва, че е смущаващо, че инициативата се случва в урбанизирана територия, а изборът на местата за засаждане е предоставен на гражданите.

Смятаме, че не е това пътят за развитие на зелената система на Пловдив, ако има хора, които имат желание да направят подобни неща, би трябвало общината да им отдели една територия, но не и върху общински площи, смята арх. Владимир Маринов, председател на Съюза на ландшафтните архитекти - Пловдив.

Говорено е общината, с общинското предприятие, така че каквото е било необходимо, ние сме го направили, заяви Никола Рахнев.

Подобни събития предстоят още в пет града, сред които и София.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски прегази Спартак (Плевен) за Купата, ще играе 1/2-финал с Ямбол
Левски прегази Спартак (Плевен) за Купата, ще играе 1/2-финал с Ямбол
Ямбол шокира Берое и е на полуфинал за Купата на България
Ямбол шокира Берое и е на полуфинал за Купата на България