НОВИНИ

На пазар в Благоевград: Спазват ли се противоепидемичните мерки

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 13.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

В Благоевград кооперативният пазар е сред най-посещаваните места в съботните дни. И днес той беше отворен, но при строги противоепидемични мерки.

За да се ограничи и контролира потокът от клиенти, на външния пазар са поставени заграждения. Въведено е еднопосочно движение, като за целта са осигурени по един вход и изход.

И клиентите, и търговците задължително трябва да носят маски и други предпазни средства.

Разстоянието между масите с плодове и зеленчуци е около 1,5 м. Задължение на търговците е да дезинфекцират местата, на които продават стоката си.

При проверката по-рано днес, екипът на БНТ не установи струпвания от много хора на едно място.

Иванка Христова продава стоката си на пазара в Благоевград вече 10 години. Казва, че изпълнява противоепидемичните мерки, за да предпази както себе си, така и клиентите.

Търговци твърдят, че спазват изискванията, защото се страхуват, че ако проверяващите установят нередности, пазарът може да се затвори.

"Това са добри мерки и човек трябва да ги спазва, за да може да си работи бизнесът, за да може хората да си изкарват насъщния. Не виждам някакви нарушения от колегите, а и от купувачите", казва производителят Огнян Беровски.

От общинско дружество "Пазари" обаче казаха, че нарушители все пак има. Най-често това са клиенти, които носят маската си неправилно или изобщо нямат такава.

"Започват да спорят и така нататък. За съжаление ние нямаме никакви възможности, нито да ги накараме на сила, нито някакви глоби да им се налагат", каза Юлиян Иванов, служител в общинското дружество "Пазари".

В пазарните дни охранители следят да не се нарушава еднопосочното движение на хората на открития пазар в Благоевград. За да се предотвратят струпвания, а и да се осигури необходимата дистанция между масите, броят им е намален с 50%.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола бомба уби 8 и рани десетки в Западен Афганистан
Кола бомба уби 8 и рани десетки в Западен Афганистан
Проф. Никола Владов: Ваксинацията трябва да продължи с пълна сила
Проф. Никола Владов: Ваксинацията трябва да продължи с пълна сила