НОВИНИ

Борисов: Първи в изпитанията бяха "Астра Зенека", затова поръчахме от тях

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:28, 13.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

България спазва европейските правила и няма да допусне политически спекулации или геостратегически интереси да попречат на ваксинационната кампания у нас. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Кюстендил, където провери как действа локалният подход при противоепидемичните мерки.

"Астра Зенека" е била поръчана у нас в най-голямо количество, защото първи са започнали изпитанията. Чак след това са излезли "Модерна", "Пфайзер" и „Джонсън и Джонсън", обясни премиерът. Той подчерта, че както у нас, така и в другите държави членки могат да се поставят само ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата. Затова и към момента не поставяме руската и китайската ваксина.

"Ако сега руската ваксина бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, ние ще поръчаме и от нея и ще доставим, за да си я постави който я пожелае. Китайската все още не е подала документи в Европейската агенция по лекарствата, заяви Борисов.

България е поръчала 4 млн. дози от ваксините на "Астра Зенека", но страната ни плаща само за доставени ваксини. Ваксините не са платени предварително. Дадени са уверения, че до сряда ще минат всички тестове. Разликата в цените, по думите на премиера, не е малка.

"Ако едната е няколко единици долара, другата е 10-15 отгоре. И търговската война между фирмите, нали, за разликата в продуктите, е като в заведенията. Ако едното работи на 4 лв, другото на 15, къде ще си изпиеш кафето", при еднакви условия.

В Кюстендил премиерът провери как се спазват противоепидемичните мерки на локално ниво.

Ресторантьори казаха, че в момента за тях най-важно е хората да работят.

От името на всички ресторантьори Ричард Алибегов увери, че всички мерки в страната се спазват стриктно и след масираните проверки вчера са били констатирани само единични малки нарушения.

"Най-важното за нас беше да отворим и още по-важното е да не се стига до повторно и потретно затваряне, защото това вече ще пагубно за нашия бранш", заяви Алибегов.

Прави се всичко възможно компенсациите за бранша да се изплатят възможно най-бързо, стана ясно по време на обиколката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Сбогом, глупаци" е големият победител на наградите "Сезар"
"Сбогом, глупаци" е големият победител на наградите "Сезар"
Кола бомба уби 8 и рани десетки в Западен Афганистан
Кола бомба уби 8 и рани десетки в Западен Афганистан