НОВИНИ

Буря и градушка в Русе: Градският транспорт е спрян (СНИМКИ И ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 06.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Русе е блокиран заради поройния дъжд и градушка тази сутрин. Повечето от тротоарите и улиците също. Градският транспорт е спрян. Към момента няма информация за пострадали хора.

Паднали и изпочупени дървета и клони пречат на движението. Много от водачите на автомобили намират алтернативни маршрути в насрещното и по тротоарите.

Заради паднало дърво на железопътната линия за няколко часа беше блокиран и жп прелезът при централния кооперативен пазар в града. Това допълнително усложни обстановката и блокира жители на няколко квартала, тъй като заобиколните пресечки са наводнени.

Всички пътища в областта са отворени, но заради отводняването движението е затруднено.

Материалните щети са сериозни - има паднали клони и дървета върху коли, счупени прозорци и витрини. Екипи на Пожарна безопасност разчистват най-пострадалите райони.

Дъждът започна около 6 без 15 тази сутрин и за 20 минути количеството на валежа е достигнало 17.5 литра на квадратен метър. Размерът на градовите зърна достига 3 сантиметра на места, а скоростта на вятъра е била около 70 км/час. Има множество сигнали за причинени стопански щети от градушката, съобщават от хидрометеорологичната станция в града.

Наводнени и непроходими остават ключови улици и булеварди. Част от светофарите не работят.

Има сигнали за паднали покривни настилки, наводнени мазета и асансьори. Зрители на БНТ сигнализираха, че се е запалил трафопост в близост до детска градина в квартал "Родина". Екипи на Пожарна безопасност са реагирали навреме и са потушили огъня. Дърво и електрически стълб паднаха върху автомобили на улица "Мария Луиза" в централната част. Районът е без ток от три часа.

Над 160 са сигналите за паднали дървета, скъсани кабели и наводнени приземни етажи и избени помещения на територията на община Русе след бурята, която се разрази рано тази сутрин, показват данните на Областната управа в града. Почти навсякъде в областта има електроподаване и водоснабдяване.

Проблеми с комуникациите също няма. Единствено в района на село Иваново има прекъсване на електрозахранването, но в близките часове се очаква то да бъде възобновено. В района на селата Красен и Червен има кални свличания, които затрудняват движението. Леки са пораженията в община Две могили. Влаковете към София и Варна се движат с около час закъснение, отново поради паднали дървета.

Вижте още в прякото включване на Пламенка Тонева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия разгроми Швейцария с помощта на Кристиано Роналдо
Португалия разгроми Швейцария с помощта на Кристиано Роналдо
Извадиха 100 бутилки със саке край бреговете на Япония
Извадиха 100 бутилки със саке край бреговете на Япония