НОВИНИ

Бус на повикване - нов вид транспорт в три столични квартала

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
21:35, 11.05.2023
9381
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Бус на повикване - нов вид обществен транспорт в три столични квартала. Петте нископодови електрически бусчета започват работа от утре. Жителите на квартал "Манастирски ливади - изток" вече имат и нова детска градина.

Електобусите ще се движат в по-малките улици на кварталите "Манастирски ливади'' и "Павлово" до трамвайното ухо в "Бъкстон". Те ще създават удобни връзки за прекачване до част от основните спирки на градския транспорт в кварталите.

"Има две възможности за поискване. С приложение, което може да бъде свалено и да се заявите с локацията, за да се определи точка максимално близо дома Ви. Вторият вариант е на някое от 41 места, които сме обозначили, като имаме и табелки", обясни Георги Георгиев - председател на Столичния общински съвет.

Около 200 семейства от квартал "Манастирски ливади - изток'' се възползват и от нова детска градина.

"Тя е за осем групи, седем групи вече са пълни. Очаква се утре при класирането да бъдат запълнени местата в яслената група и оставащите места в градинските групи", заяви Йорданка Фандъкова - кмет на София.

"Има страшно много неотчуждени имоти, по които ние работим, за да може да се изградят всичките улици в района. Ще помогне на хората, които живеят около улица "Луи Айер" буквално на 200 метра да имат нормален достъп до самата детска градина", заяви Ангел Джоргов - зам.-кмет на Столична община.

Десислава - родител: "Това да не могат да бъдат приети в детска градина е много трудно за нас родителите. Без появата на детската градина просто се получава една голяма дупка за тях. Имайки я за нас вече има едно спокойствие."

Колко деца няма да бъдат приети в детска градина в София ще стане ясно утре, когато ще излязат резултатите от класирането.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец се класира за финала за Купата на България след драма с дузпи срещу Черно море
Лудогорец се класира за финала за Купата на България след драма с дузпи срещу Черно море
Стрелба в автомобилен завод в Германия - двама души са убити (СНИМКИ/ВИДЕО)
Стрелба в автомобилен завод в Германия - двама души са убити (СНИМКИ/ВИДЕО)