НОВИНИ

24 години по-късно: Бил Клинтън отново е в София

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:44, 11.05.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Политика
Слушай новината

Американският президент Бил Клинтън вече е в България и участва в среща със студенти в НДК. Той пристигна в страната ни по покана на главния изпълнителен директор на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев. Утре държавният глава, който беше начело на Белия дом два мандата - от 1993 до 2001 година, ще е домакин на Глобалната инициатива на Клинтън в София.

Бил Клинтън стана първият действащ президент на Съединените американски щати, който посети България през ноември 1999 г. - месеци след края на войната в Косово. Президентът Петър Стоянов го чакаше до самата стълба на самолета. Първото посещение на американски президент дойде и 5 години преди приемането ни в НАТО.

"След време, когато си спомняте днешния ден, ще си кажете: "Ние бяхме млади, но върнахме на България свободата, ние придвижихме България към преуспяването, сигурността и членството й в Европейския съюз". Убеден съм, че ще можете също така да кажете: "Когато навлязохме в новото хилядолетие, Америка беше с нас и заедно преобразихме света". Благодаря ви, и Бог да ви благослови. За мен е голяма чест да съм тук. Ние изключително подкрепяме курса на правителството по отношение на политическите, икономическите и военните реформи, които се провеждат тук. Много съм благодарен и за подкрепата, която ни оказахте на нас, и на останалата част от Европа за действията ни в Косово", заяви Бил Клинтън, президент на САЩ (1993-2001).

Преди 24 години журналистът Георги Куртев е ангажиран с посещението на Клинтън като част от прессекретариата на Петър Стоянов. На няколко пъти американският президент нарушава строгия протокол за сигурност, а посещението е ключово за тези години.

"България имаше нужда от тази подкрепа, защото за първи път имахме ясна визия накъде вървим - към пълноправно членство в НАТО, ЕС и цивилизования свят. Имаше интересен момент, когато с нашия президент да посвири на китара, а той да свири на саксофон. Това беше странно за Сикрет Сървис, защото те не очакваха това да се случи. Това беше едно от големите разкъсвания на протокола. Другото, което е, имаше много ясно правило кога Клинтън ще говори с журналистите. Помня как Нери Терзиева крещеше "Г-н Клинтън, г-н Клинтън, тук са медиите, обърнете им внимание", разказа Георги Куртев, журналист.

Така 24 години по-късно, американският президент e у нас, но вече като домакин на създадената от него през 2005 година Глобална инициатива на Клинтън, която обсъжда как светът да се справи с належащите глобални предизвикателства като изменението на климата, енергетиката и продоволствената криза. А на среща със студенти той разказа спомените си от посещението през 1999-та година.

"Радвам се да се върна. Помня посещението през 1999 година. Имаше страхотен митинг пред катедралата и сигурно имаше 30 000 - 40 000 души. Беше невероятно. Изживяхте трудни времена, но се справяте чудесно. И фактът, че съм поканен да се върна тук ме радва, защото означава, че върша правилна работа", каза още Бил Клинтън, президент на САЩ (1993-2001).

Той се обърна и към младите хора - да се занимават с политика.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С финален спринт Мадс Педерсен спечели шестия етап от колоездачната обиколка на Италия
С финален спринт Мадс Педерсен спечели шестия етап от колоездачната обиколка на Италия
Пиян шофьор преобърна тир на пътя Велико Търново - Русе
Пиян шофьор преобърна тир на пътя Велико Търново - Русе