НОВИНИ

Как се промени Турция през последните 20 години в ерата на Ердоган?

Изборите в Турция ще следят специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Владимир Богдански

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:39, 11.05.2023
Чете се за: 05:40 мин.
По света
Слушай новината

Обрат в президентската надпревара в Турция в последните дни от кампанията - един от четиримата кандидати - Мухарем Индже се оттегли. Очаква се това да прелее повече гласове в полза на основния опонент на Реджеп Ердоган - опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу. Оттеглянето на Мухарем Индже последва твърдения за секс запис с него, тиражирани в социалните медии. 59-годишният беше остро критикуван за кандидатурата си и обвиняван, че цели да откъсне гласове от основния опозиционен кандидат и играе в полза на Ердоган.

През последните 20 години Турция начело с президента Реджеп Ердоган отстъпи от визията на кемалистите, обърна лицето си на Изток вместо на Запад, ислямските ценности са на пиедестал, създаде нови приятелства в арабския свят.

В началото на хилядолетието Турция отново се възстановява от опустошително земетресение, отново инфлацията е висока. На този фон на власт идва Реджеп Ердоган - вече популярен като кмет на Истанбул, прекарал 4 месеца в затвора за цитиране на поема, която според съда подбужда към расизъм, той основава своята Партия на справедливостта и развитието и печели изборите през 2002 година.

Ранните му години са един от най-отворените периода в съвременната турска история - икономиката се отваря за чужди капитали, водят се директни преговори с Кюрдската работническа партия - ПКК, позволява на забулени жени достъп до университети, армия и публичната сфера. Позволява провеждането на гей прайд, Турция е първата, която ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени, известна като Истанбулската конвенция. През 2005 г. Турция започва преговори за членство в Европейския съюз.

"Без съмнение кандидатурата ни за членство в Европейския съюз е най-важният проект за модернизация от основаването на републиката", казва Реджеп Ердоган - президент на Турция (10.12.2002 г., Вашингтон)

През тези години турците се радват на икономически бум, повишаващ се жизнен стандарт, но повратната точка идва след протестите в парка Гези в Истанбул. Протестите срещу строежа на търговски център в парка Гези бележат началото на промяната.

"Никой не може да нахлува в парка. Бяхме търпеливи, но търпението ни се изчерпва. Това е последното ми предупреждение", казва Реджеп Ердоган - президент на Турция (13.06.2013 г., Истанбул)

Следва появата на кюрдски групи, близки до ПКК в Сирия, следва и провал на преговорите за постигане на мир между сепаратистите и турската власт.

След опита за преврат през юли 2016 г. турските власти обвиняват привържениците на ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, започват хиляди арести, затягане на обръча около медиите, промяна в законодателството, с което става престъпление да обиждаш президента. Над 150 000 държавни служители са уволнени, над 50 000 са задържани. Това влоши отношенията с Европейския съюз, преговорите за членство бяха замразени, а в същото време Турция играе ключова роля в притока на бежанци от Сирия.

"Германийо, ти дори не приличаш на демокрация и настоящите ти действия не се различават от тези на нацистите", казва Реджеп Ердоган - президент на Турция (05.03.2017 г., Истанбул)

Подготовката за трансформация на страната от парламентарна в президентска република вече е започнала, а позицията на Ердоган в блестящия президентски дворец Ак Сарай в Анкара е все по-стабилна. Започва и противопоставянето със Съединените щати. Ердоган купува руските противоракетни системи С-400, а в отговор Вашингтон изключва Турция от програмата за разработване на изтребители F-35. Отношенията между Вашингтон и Анкара стигат до най-ниската си точка, за сметка на задълбочаване на връзките с Москва.

Снимки: БТА

Дори и след началото на войната в Украйна - Ердоган отказа да се присъедини към наложените от Запада санкции срещу Русия, вместо това играе ролята на посредник между Киев и Москва. Отказва да ратифицира договора за членство на Швеция с мотива, че Стокхолм подкрепя терористични групи. Растежът от началото на хилядолетието е забравен, Турция се дави от нестихваща инфлация, помпана допълнително от отказа на Ердоган да повиши лихвените проценти. Разделението в обществото става все по-голямо, но дали всички тези фактори са достатъчни, за да дойде краят на ерата Ердоган или той отново ще устои?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без споразумение по зърнената сделка завършиха преговорите в Истанбул
Без споразумение по зърнената сделка завършиха преговорите в Истанбул
Мануел Нойер поднови тренировки с Байерн Мюнхен
Мануел Нойер поднови тренировки с Байерн Мюнхен