НОВИНИ

Мария Габриел поиска оставката на Гешев - как реагираха политическите сили?

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 11.05.2023
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Първата заявка, която номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел направи, е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, ако оглави кабинет. Това стана по време на срещата ѝ с парламентарната група на ГЕРБ-СДС рано тази сутрин, на която тя съобщи основните си приоритети преди консултациите с останалите парламентарни сили.

Сред 10-те основни приоритета, обявени от Мария Габриел, като че ли заявката за дълбока съдебна реформа, преминаваща през предсрочното освобождаване на главния прокурор срещна най-голям отзвук от страна на парламентарно представените политически сили, които декларираха подкрепа за едно такова намерение.

Радикална реформа на съдебната система е един от основните 10 приоритета, които Мария Габриел представи пред ПГ на ГЕРБ.

"Правосъдна реформа. Приемане на основните закони. Механизъм за разследване на главния прокурор в НПК. Реформа в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират до тук и да се стигне до конституционна реформа", заяви Мария Габриел - номинирана за премиер.

Най-категорично прозвуча заявката ѝ по адрес на главния прокурор.

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт", каза тя.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов това е важна политическа заявка, която се ползва от неговата подкрепа, но отправи предупреждение.

"Ако на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила на Сийка Милева, например, разбираме че това няма да е никаква съществена промяна - пример давам. Въпросът е каква е идеята на Мария Габриел и на ПП ГЕРБ затова да променим прокуратурата, да променим Висшия съдебен съвет, цялата система, която прави възможен не само Гешев, но преди това и Цацаров, преди него Филчев", каза Христо Иванов.

Лидерът на "Възраждане" определи заявката за освобождаването на Гешев като кукичка за "Продължаваме промяната".

"Радваме се, че най-накрая ГЕРБ започва да мисли като "Възраждане". Надявам се в следващите месеци да убедим останалите партии и за другите неща, които говорим, че са важни за България - да запазим финансова независимост и да запазим българския лев, да не влизаме в еврозоната - нещо, което, обаче, Мария Габриел заяви като един от основните си приоритети, което смятам че е повече от достатъчно, за да не получи нашата подкрепа", каза Костадин Костадинов.

От ДПС определиха заявката на Мария Габриел като добра.

"Идеята за внасяне във ВСС за отстраняването е добра идея, защото в момента има създадено напрежение, виждаме в обществото. И това напрежение трябва да бъде преодоляно по един или друг начин", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

От ИТН декларираха пълна подкрепа за всички действия, които биха довели до смяната на Гешев, но призоваха за основна промяна на съдебната система

"Не е важно да махнем един и да сложим другия. Просто трябва да реформираме и да се опитаме да намерим мнозинство, което да реформира съдебната система, за да не се допускат повече такива грешки! Иначе ИТН сме положително настроени към идеята и ще я подкрепим с каквото е е необходимо", каза Станислав Балабанов, ИТН.

От Левицата отказаха коментар.

А Радостин Василев от ПП, който днес доброволно се отказа от имунитета си по искане на главния прокурор, заяви че дава пример как обикновен депутат може да даде сила на правосъдието, защото никой не може да бъде над закона.

"Бях твърдо решен в момента, в който главният прокурор ми поиска имунитета, да му го дам. За разлика от мен, който не се притеснявам и наистина няма от какво да се притеснявам, г-н Гешев години наред отказва да се съобрази с волята и на българския народ, и на народните представители, на европейските ни партньори - да се създаде механизъм за неговото разследване", коментира Радостин Василев.

Дори новият правосъден министър да внесе искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор, то последната дума има Висшия съдебен съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В търсене на подкрепа: Мария Габриел се срещна с партиите в НС, ПП-ДБ не отидоха (ОБЗОР)
В търсене на подкрепа: Мария Габриел се срещна с партиите в НС, ПП-ДБ не отидоха (ОБЗОР)
Този петък "В кадър" по БНТ: Гледайте документалния филм "Плаване към ледения юг"
Този петък "В кадър" по БНТ: Гледайте документалния филм "Плаване към ледения юг"