НОВИНИ

Шофьори в Русе не могат да стигнат до домовете си заради авария на "Топлофикация"

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 11.05.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Регионални
Слушай новината

Шофьори в Русе са принудени да извършват нарушения, за да стигнат до домовете си. За този абсурд сигнализираха зрители на БНТ, а причината се оказа несъгласувано затваряне на улица.

Изкоп, обграден със забранителни знаци спира движението по улица "Янтра" до кръстовището ѝ с една от основните пътни артерии в района на Русенския университет – "Плиска".

"Никой не ни е предупреждавал, никой не ни е слагал табела или нещо пред блока, че ще има извършване на някакъв ремонт. Просто си идват хората, почват си да си копаят и това е", казва Марин Дяков.

"В нашия блок, блок "Рубин" живеем 75 семейства и за да се приберем на нашия паркинг, който е по тази улица, ние трябва да нарушим знака, който е забранителен за влизане, понеже от другата страна има изкопни дейности и е невъзможно да се влезе оттам. Вече, може би, седмица и половина", каза Александър Калбурджиев.

"Ако трябва да дойде "Бърза помощ" или нещо пожар да се случи, няма откъде, трябва да се наруши знака. Това е единственият път", каза Марин Дяков.

А всъщност правилата в подобни случаи са ясни.

"Би трябвало, който отстранява авария, да съгласува предварително с общината ремонтните си дейности, да бъде определен срок и ако този срок не бъде спазен, общината трябва да го санкционира", каза Траян Тотев, "Комисия по организация и безопасност на движението" в Община Русе.

Работниците на мястото обясняват, че са подизпълнители на "Топлофикация – Русе". А от Община Русе заявиха за БНТ, че подаденото от фирмата изпълнител уведомление не й дава право да спира движението по този участък от улица "Янтра". Общинска полиция обаче установява на място, че това е необходимо с цел обезопасяване работата на работниците, извършващи ръчен изкоп под нивото на асфалта и опасност от срутване от преминаващи автомобили.

Репортер: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Този петък "В кадър" по БНТ: Гледайте документалния филм "Плаване към ледения юг"
Този петък "В кадър" по БНТ: Гледайте документалния филм "Плаване към ледения юг"
Да очароваш с името си!
Да очароваш с името си!