НОВИНИ

Филип Димитров: Детинска е представата, че ако Конституцията се промени, всеки ще започне да си върши работата

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 11.05.2023
5185
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Конституционният съд има много решения, които касаят независимостта на главния прокурор, така че въпросът с правомощията му можеше да бъде третиран и по друг начин. Това коментира в "Още от деня" Филип Димитров - конституционен съдия и първия демократично избран десен министър-председател на България.

"Приели сме обаче, че когато някой седи под другия, той няма свобода на оценката и смелост да предяви някаква инициатива", посочи той.

Димитров отказа да коментира исканата от Мария Габриел оставка на Иван Гешев, но заяви че "политиката понякога взима жертви". Личното му мнение за последиците от политическата криза е, че вредите са налице.

"Очевидно се въртим в доста неприятна човешка и политическа ситуация. Вредите са налице. Ние бяхме на ръба на влизане в еврото, сега май се поотдалечихме от това и още много други неща, които човек с просто око вижда, че не са станали по-добри, а по-лоши. Очевидно е, че се търси разрешение и е хубаво да се намери, защото това, от което бих се боял е, че ако няма разрешение, повторението като майка на знанието може да се случи отново и отново. Единственото нещо, което ми се струва, че би било особено кошмарно, е още от същото", каза той.

Според него Конституцията дава принципи и достатъчна свобода на действия както за законодателя, така и за съдебната власт. Може да даде на съда и независимост - включително кадровите и финансовите въпроси да са изцяло в ръцете на орган, който принадлежи в голямата си част на съдебната система, посочи той.

"Оттам нататък идеята, че ако се промени конституцията, съдиите ще решават делата по-бързо или съдебната процедура ще бъде улеснена, или че всеки ще започне да си върши работата така както трябва, което невинаги е случаят навсякъде по света - това са детински представи.", изтъкна Димитров.

По думите му страната ни в момента сама се е поставила спрямо Европа в положение, от което е принудена да търси изход.

"Да се правят закони само, за да се реши конюнктурно някакъв проблем, не е полезно. В момента сме успели да се поставим по отношение на Европа в едно положение, в което трябва да направим някакви стъпки, само защото сме се вкарали в това. Работата на европейската бюрокрация е да събира данни и да ги трансформира в доклади, изисквания и прочие. Когато ние сме тези, които непрекъснато повтаряме, че някакъв проблем съществува, той дори и да го няма, се превръща в някакъв момент в част от докладите на ЕК до момент, в който ние нямаме какво друго да направим, освен да намислим някакъв изход от него. Но този изход все пак трябва да бъде съобразен с Конституцията. Начинът на говорене, че сме най-корумпирани, има своите последици. Тази политическа риторика, която се изнася навън, е най-ефикасната форма да се обслужват евразийските амбиции. Защото това казва, че не сме за там където сме. А щом не сме за там, където сме значи сме за някъде другаде. Нещо, в което разумните хора не биха могли да бъдат убедени", посочи Филип Димитров.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пострадалото бебе от Видин е в тежко състояние с опасност за живота
Пострадалото бебе от Видин е в тежко състояние с опасност за живота
Женският волейболен Левски привлече либеро на националния отбор
Женският волейболен Левски привлече либеро на националния отбор