НОВИНИ

Има ли основания за предсрочното освобождаване на главния прокурор?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:15, 11.05.2023
Чете се за: 08:35 мин.
У нас
Слушай новината

В Министерството на правосъдието обсъждат нови основания за искане за прекратяване на мандата на главния прокурор. Това съобщи служебния министър Крум Зарков. Причина са действията на Иван Гешев след взрива на 1 май пред автомобил, в който се е возил. Зарков обеща следващата седмица да каже какви действия ще предприеме.

Каква е процедурата и как може да бъде освободен предсрочно главния прокурор?

В закона има три основания - едното е тежко нарушение, второто е системно неизпълнение на служебните задължения и третото е действия, които накърняват престижа на съдебната власт. От изявлението на Мария Габриел стана ясно, че тя е избрала като основание именно третото - смята, че настоящият главен прокурор е уронил именно престижа на съдебната власт. В коментар от сегашния служебен министър пък стана ясно, че той вижда друго основание, по което екипът му работи - тежко нарушение - намеса в конкретно разследване.

Мария Габриел: Първото, което ще внесем, е искане за освобождаване на Иван Гешев

Служебният правосъден министър поздрави излъчения от ГЕРБ-СДС кандидат за премиер за позицията, че ще иска освобождаването на главния прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт. Според Крум Зарков, в рамките на мандата си Иван Гешев бил извършил това многократно:

"С това свое заявление, кандидатът за министър-председател Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 година излязоха на протеста с искане на оставка, след нахлуването на прокуратурата в президентството".

Конституционалистът Наталия Киселова обаче вижда необходимост от различен подход, не персонален:

"Първото нещо, което трябваше да призове г-жа Габриел, е да бъде сменен състава на ВСС от Народното събрание, а на следващо място да се поставя въпроса, евентуално в новоизбрания Висш съдебен съвет".

С уговорката, че задействането на процедура по искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор не е състезание, Крум Зарков подчерта, че в правосъдното министерство подобно искане е на дневен ред:

"Ние сега в министерство на правосъдието работим също, изследвайки много внимателно случилото се последните дни и седмици, след 1 май. Това, което се случи последните дни, е, че заместник главният прокурор изрази недвусмислено твърдения, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, което го касае пряко".

Зарков: Със заявлението си Габриел се присъедини към протестиращите през 2020 г. за оставката на Гешев

Доц. Наталия Киселова обаче подчертава, че тези твърдения са дума срещу дума и те трябва да бъдат проверени:

"Това е въпрос, който трябва да бъде изяснен, за да се види кой - какво е казал и кое отговаря на истината. И едва тогава вече да се говори за процедура за отстраняване. Според ме е редно първо Етичната комисия към ВСС да се занимае".

Правото на министъра на правосъдието да внесе във Висшия съдебен съвет искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор беше потвърдено от Конституционния съд след като Висшия съдебен съвет отказа да разгледа първото искане на един от предшествениците на Зарков - проф. Янаки Стоилов. Ако такова искане бъде внесено, то тогава по правилата за процедурата то трябва да бъде връчено на главния прокурор, който има срок от 7 дни да даде становище, както и да посочи доказателства в своя защита.

След това в тридневен срок ВСС насрочва свое заседание, на което се произнася по допустимостта на искането. Едно от условията е в него да са посочени действия на главния прокурор в рамките на мандата му. Ако искането е непълно се дава срок от седем дни на вносителя да го допълни. При положение, че бъде допуснато, тогава в рамките на седмица ВСС обсъжда искането по същество. По сега действащия закон, главния прокурор, както и председателите на ВКС и ВАС могат да бъдат освободени предсрочно ако искането бъде подкрепено от поне 17 от членовете на ВСС.

"Това е въпрос, който може да прецени единствено и само ВСС. Аргументацията, разбира се, може да бъде от министъра на правосъдието, но компетентния орган, който може да предложи е ВСС", каза още доц. Наталия Киселова, доктор по Конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".

"Дали ще се стигне до оставката на главния прокурор или не е много важен въпрос, но още по-важен е дали най-накрая ще се приемат законите такива, които ще направят така, че който и да е следващия главен прокурор той няма да попадне в същата цикличност, в която са попадали тези преди него", каза още Крум Зарков, служебен министър на правосъдието.

Висшият съдебен съвет в момента е с изтекъл мандат и с непълен състав. От квотата на съдиите не бяха избрани нови представителите на мястото на оттеглилите се Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. Съвета беше напуснат и от Пламена Цветанова, която стана зам. главен прокурор. На нейно място Народното събрание също не избра свой представител.

Какви са настроенията на този ВСС, който е с изтекъл мандат, но изпълнява задълженията до избора на нов?

Настоящият състав избра Иван Гешев със завидното мнозинство от 22 гласа "за" и 3 "против". Същият състав, но вече намален - защото както стана ясно нито съдиите успяха да изберат свои представители на мястото на двама подали оставка, нито парламента попълни своята квота, на мястото на заелата поста "зам. главен прокурор" отхвърли исканията на двама правосъдни министри - проф. Янаки Стоилов и г-жа Надежда Йорданова с 19 гласа "против" исканията и 3 гласа "за" исканията.

Снимки: БТА и БГНЕС/Архив

Не може да се прогнозира дали този резултат би се повторил при ново искане. Заместник главният прокурор и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов вече поиска заместника му Ясен Тодоров да бъде освободен от административния пост и да остане редови следовател в националното следствие и първо ще видим какво решение ще вземе по този казус прокурорската колегия на Съвета.

Имало ли е друг подобен случай с искане за предсрочно освобождаване на главен прокурор?

Това беше в мандата на Никола Филчев. Година след като зае поста, проф. Филчев влезе в публичен конфликт с управляващите тогава. И 15 от членовете на ВСС гласуваха декларация, с която го призоваха да си подаде оставката. Никола Филчев обаче, изкара целия си мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В памет на Ани и Явор: Четвърта вечер бдение след жестоката катастрофа на бул. "Сливница"
В памет на Ани и Явор: Четвърта вечер бдение след жестоката катастрофа на бул. "Сливница"
Тодор Михалев се класира на трето място във фехтовката на Световната купа по модерен петобой
Тодор Михалев се класира на трето място във фехтовката на Световната купа по модерен петобой