НОВИНИ

110 години от края на Балканските войни: Документална изложба "Велики дни - Сломени дни"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:05, 11.05.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Документална изложба " Велики дни - Сломени дни", посветена на 110-ата годишнина от края на Балканските войни беше открита днес в Държавна агенция "Архиви".

В нея са показани архивни документи, снимки от фронта, мирни договори. Интересното и новото е, че за първи път са използвани материали от архивите на Турция, Румъния и Черна гора - също участници в Балканските войни.

С близо 150 документа - снимки и графики, изложбата представя армиите на воюващите страни, военноначалниците, живота на фронта.

За да стане изложбата наистина интересна, от "Държавния архив" се обърнали към архивите на другите страни, участвали в двете войни. Не всички се отзовали, но получили материали от Турция, Румъния и Черна гора - от победители и от победени. Тези материали се представят за първи път у нас.

"Винаги в един конфликт има две гледни точки и тука, може би, за първи път показваме и нещо от гледната точка на победените...Картината е доста по-сложна. Тук са преплетени интересите на Великите сили, разбира се, интереса на съседните балкански държави. И всичко това съставлява една доста сложна плетеница от дипломатически отношения, от военни стратегии", казва доц. Михаил Груев, председател на ДА "Архиви".

В изложбата са представени и оригиналите на трите международни договора, с които приключват войните - Лондонския, Букурещкия и Цариградския. Те се изнасят много рядко от Архива.

Може да се види и оригинала на манифеста за обявяване на войната от цар Фердинанд.

Михаил Груев предполага, че интересни за посетителите ще бъдат и тези експонати, които представят всекидневието на фронта - загиналите, ранените, борбата с епидемиите - неща, които обикновено остават отвъд големия разказ за войните.

"Цялото българско общество сме в някакъв дълг на загиналите в крайна сметка за независимостта и обединението на България, така че това е изпълнение на един дълг", казва доц. Михаил Груев, председател на ДА "Архиви".

Изложбата "Велики дни - сломени дни" ще бъде в София до 6 юни, след това ще бъде представена в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в автомобилен завод в Германия - двама души са убити (СНИМКИ/ВИДЕО)
Стрелба в автомобилен завод в Германия - двама души са убити (СНИМКИ/ВИДЕО)
С финален спринт Мадс Педерсен спечели шестия етап от колоездачната обиколка на Италия
С финален спринт Мадс Педерсен спечели шестия етап от колоездачната обиколка на Италия