НОВИНИ

Бягство в Северна Корея: Американски войник дезертира през демилитаризираната зона

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:27, 19.07.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Пентагонът разследва бягството на американски войник в Северна Корея. Военнослужещият е бил на обиколка в Съвместната зона за сигурност между Севера и Юга, преди да пресече границата. Преминаването на браздата се случва в момент на високо напрежение на Корейския полуостров.

"Дръжте го!" - крещяла Сара Лесли от Нова Зеландия, когато видяла американски войник да хуква към севернокорейска територия. Тя станала свидетел на изключително рядко събитие - доброволно бягство към изолираната от света страна. По-рано този ден се записала в същата група туристи за обиколка на демилитаризираната зона, в която бил и редник Травис Кинг.

Групата точно напуснала синята сграда, позната на целия свят като място за преговори между Пхенян и Сеул, когато мъжът се втурнал и успял незаконно да премине една от най-строго охраняваните граници в света - между Северна и Южна Корея. След секунди се изгубил от поглед.

Травис Кинг, по-късно разпознат на снимка от Сара Лесли, е бил облечен с дънки, черна тениска и шапка с надпис “ДМЗ" - абревиатура на Демилитаризирана зона.

"Американски войник на частна обиколка пресича доброволно и без разрешение демаркационната линия към КНДР. Смятаме, че понастоящем войникът е задържан в КНДР и работим с нашите севернокорейски партньори за разрешаването на случая", каза Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом.

23-годишният американец е лежал 2 месеца в южнокорейски затвор по обвинение в нападение - ударил мъж в нощен клуб в Сеул през 2022 година. Освободен е на 10 юли и трябвало да отпътува към Тексас, където го очаквало допълнително наказание и трябвало да бъде освободен от служба. От летището обаче вместо да се качи на самолета, той потеглил към граничната зона с група за обиколки.

"Това е отчаяно действие, бих го определил като да се разбиеш при кацане в Ада, защото несъмнено той ще се изправи пред адски неща, които дори не си е представял", коментира Те Юн-Хо, Комисия по външна политика и въпроси на обединението.

Травис Кинг не е първият американски военен, избягал на север от 38-ми паралел. Два подобни случая е имало през 60-те години, както и трети - през 1982 година. Три години след последния случай, родителите на момчето научават, че се е удавил при инцидент.

Бягството на Травис Кинг стана часове преди президентът на Южна Корея Юн Сук-Йол се качи на борда на американската ядрена подводница "Кентъки" в пристанището Бусан и обеща решителен отговор на Вашингтон и Сеул на ядрените и ракетни заплахи от страна на Северна Корея. За първи път заседава и новосъздадената Ядрена консултативна група между САЩ и Южна Корея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава борбата с огнената стихия в Гърция и Турция
Продължава борбата с огнената стихия в Гърция и Турция
БФС обяви първите глоби за сезона, Локомотив Пловдив отнесе най-тежкото наказание
БФС обяви първите глоби за сезона, Локомотив Пловдив отнесе най-тежкото наказание