НОВИНИ

Бюджетната комисия в НС обмисля намаление на парите на БНТ за кино

Айше Сали
от Айше Сали
20:30, 15.02.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Бюджетната комисия в парламента обмисля намаление на парите за кино на Българската национална телевизия. Според изпълнителния директор Емил Кошлуков обаче бюджетът на БНТ за филми е определен по закон и той се спазва.

С аргумента, че сериалите на БНТ са с два пъти по-висок бюджет, отколкото тези на другите телевизии, председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански обяви, че ще намали бюджета на Обществената телевизия с 2 млн. лв.

"Ако в една частна телевизия една серия струва между 50 000 и 60 000 лв., което аз съм проверил, а в Националната телевизия струва два пъти повече, смятате ли трябва да е така, при условие че Обществената телевизия трябва да бъде по премерена в действията си", заяви Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков на свой ред припомни какви са задълженията на Обществената телевизия.

"Такова нещо няма как да стане по сегашния закон. Бюджетът, който телевизията отделя за филмопроизводство, се определя в чл. 71 от Закона за радиото и телевизията. А той казва: 10% от държавната субсидия се ползва за кино".

"Ще гледам да налея максимално пари в киното, точно когато нямат от Националния филмов център, киносалоните са затворени, празни или работят трудно, когато много хора останаха без работа и две години вече нямат работа, не само защото съм задължен от закона, а защото смятам, че това трябва да правим и вярвам, че колегите на г-н Каримански и депутатите в българския парламент разбират значението на киноиндустрията", заяви Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ.

Думите на Каримански бяха коментирани и от киногилдията.

"Подходът на хората, които са запознати с процеса, не бива да бъде като към цената на краставиците или на доматите. Аз мога да говоря за нашия сериал "Порталът". Бюджетът, на който ние работихме и правихме епоха - '79 г., социализъм, пътуване във времето. Ние дори на този бюджет, с който работихме, не бихме се съгласили втори път, защото е неизгодно", заяви Илиян Джевелеков, режисьор.

"Това е според мен дълбоко погрешно отношение изцяло към това какво представлява един културен продукт. И когато става дума за културен продукт, първо трябва да се говори за качество", заяви Владимир Андреев, продуцент.

"Въпросът в кино и филмопроизводството винаги опира до сценария. Винаги става въпрос и за пари", заяви Димитър Баненкин, актьор.

"За последните години всички игрални филми или сериали по един или друг начин успешни и по фестивали, и на екран, не биха могли да съществуват без копродукцията на БНТ", коментира Виктор Божинов, режисьор.

Следващата сесия на БНТ за финансиране на българското кино ще бъде обявена през март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велоалеята в Панчарево е опасна - нужно е спешно укрепване заради падащи камъни
Велоалеята в Панчарево е опасна - нужно е спешно укрепване заради падащи камъни
Задава ли се краят на спекулата с дърва за огрев?
Задава ли се краят на спекулата с дърва за огрев?