НОВИНИ

Цацаров отчете дейността на антикорупционната комисия

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:58, 28.05.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Със 131 гласа парламентът прие докладът на антикорупционната комисия за миналата година.

Становището на комисията е, че е нужно да се прецизират текстове в законодателството за борба с корупцията. От БСП не подкрепиха доклада.

Председателят на комисията Сотир Цацаров обърна внимание, че битката с корупцията не е само на комисията, а и на законодателя.

От 67-те страници на доклада става ясно, че през 2019 г. комисията е отнела имущество, придобито по престъпен начин, за над 8 млн. лв. след решения на съдилищата. В това са включени 37 имота и 119 моторни превозни средства. Освен това за този период в комисията са били проверени и близо 10 хиляди имуществени декларации.

От БСП смятат, че комисията е неефективна, а липсата на данни за скандали от миналото лято накара депутатите от ляво да не подкрепят отчета.

Кристина Сидорова, БСП: Не четем за това, че комисията, която е призвана да се бори с незаконното придобиване на имуществото, беше в епицентъра на точно такъв скандал. Припомням само за терасата на бившия председател на комисията Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за Апартаментгейт.

От ГЕРБ отвърнаха, че единствените, които не са подкрепили антикорупционния закон са били БСП и сега отхвърлят дейността на комисията, защото се страхуват от нея. Изтъкнаха, че тя работи сериозно и все повече "кранчета" се затваряли.

Спас Гърневски, ГЕРБ: Ако надникнем в българските арести в момента за тези две години са най-големите български олигарси с несметни богатства със замъци, острови, яхти, самолети. Крупни олигарси за милиарди, смъкнати от кожата на този народ.

На свой ред председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров се обърна към БСП с думите, че ако комисията се назначава от президента, а не парламента, както искат от левицата, това не е разковниче за проблема с корупцията. Каза, че са на грешен път и че не иска политизира темата.

Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ: Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт. Вие казахте, че в отчетния доклад не присъства терасата на Пламен Георгиев, съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група.

Сотир Цацаров каза още, че справянето с корупцията минава и през пленарната зала. Припомни, че част от инструментариума е в Наказателния кодекс, който е от 1968 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крачка назад заради COVID-19. Сеул затваря музеи, театри, паркове...
Крачка назад заради COVID-19. Сеул затваря музеи, театри, паркове...
България може да получи 11.7 млрд. евро от Брюксел, но срещу условия
България може да получи 11.7 млрд. евро от Брюксел, но срещу условия