Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Цацаров ще съди Антикорупционния фонд

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:20, 05.10.2021
Чете се за: 09:15 мин.
У нас
цацаров преназначен прокурор върховната касационна прокуратура
Слушай новината

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров и Антикорупционният фонд влязоха в задочен диалог.

Повод стана интервю на Явор Златанов по казуса "Осемте джуджета".

В писмена позиция Цацаров възрази, че неговата гледна точка по твърденията на Златанов не е потърсена.

От Антикорупционния фонд контрираха, че предстои да публикуват втора част на интервюто с Явор Златанов и отбелязаха, че без коментар от страна на Сотир Цацаров остават въпросите за отношенията му с главните действащи лица в „Осемте джуджета".

Предлагаме Ви пълните текстове на двете позиции:

Позиция на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров:

ДО

Г-Н БОЙКО СТАНКУШЕВ

ДИРЕКТОР НА

ФОНДАЦИЯ

„АНТИКОРУПЦИОНЕН ФОНД"

ГОСПОДИН СТАНКУШЕВ,

На 04.10.2021 г. на интернет страницата на „Антикорупционен фонд"е публикувано интервю на Николай Стайков и Андрей Янкулов с Явор Златанов, под заглавие „Една година по-късно: Явор Златанов, липсващият глас от „Осемте джуджета" проговаря в интервю за Антикорупционния фонд". В него има твърдения, свързани с мои действия като главен прокурор. Както и по повод предни публикации на Фонда, друга гледна точка - в случая моята, по никакъв начин не е търсена и представена. Поради това Ви предлагам да публикувате на интернет страницата на фондацията следната моя позиция:

„Не познавам нито г-жа Радост Драганова, нито г-н Явор Златанов. Нямам каквато и да е намеса или участие в действия на Специализираната прокуратура, свързани с повдигането на обвинения или задържането на Явор Златанов. Опитите за внушения в тази насока представляват откровена лъжа.

Това не е първият опит името ми да бъде свързано с разследването на Антикорупционния фонд, известно като „Осемте джуджета". На 20.08.2020 г. бе публикувана неговата четвърта част със заглавие „И подписът на един главен прокурор". Последва моя позиция, в която заявих, че стриктно съм спазвал разпоредбите на закона и че фактите не следва да се подменят с удобни за конюнктурата на деня внушения, а опитът за публичното им представяне - с клевета. Скоро се появи друго ваше „Разследване", на нова тема и с нови неистини, които също публично опровергах. С оглед заявеното в интервюто от 04.10.2021 г„ че поради интимна връзка с бившата съпруга на Явор Златанов съм предизвикал задържането му, както и други действия спрямо него в хода на досъдебно производство, ще сезирам компетентната прокуратура да извърши проверка на всички мои действия, свързани с това производство. Ще направя това, тъй като внушението в публикацията на „Антикорупционния фонд" е, че съм извършил престъпление против правосъдието. Едновременно с това, ще предприема необходимите действия пред съдебните органи с оглед публично разпространените клевети.

Срамно е, че финансирането, предоставено на „Антикорупционния фонд" от основния ви спонсор - фондация „Америка за България", се използва и за тиражиране на откровени лъжи. Срамно е, че начинът, по който това се прави от вас, няма нищо общо с прокламираните стандарти за етика и прозрачност.

През юни 2021 г., в писмо до Вас, г-н Станкушев, заявих, че целенасоченото повтаряне на лъжи и поднасянето им в публичното пространство в различна форма няма да ги превърне в истина, независимо от прилаганите сценарии и зададените цели на изпълнителите им. Имам всички основания и сега да потвърдя тези свои думи."

СОТИР ЦАЦАРОВ

Позиция на Антикорупционния фонд:

Уважаеми г-н Председател на антикорупционната комисия,

Публикувахме първа част на интервюто с Явор Златанов и ще публикуваме съвсем скоро и продължението му, тъй като смятаме, че казусът "Осемте джуджета" беше откровено заметен под килима от Прокуратурата на Република България и всички останали институции, длъжни да реагират по изнесените данни. В същото време, в този казус са замесени достатъчно на брой висши магистрати, за да го смятаме за важен за разкриване на потенциални зависимости и даване на отговор на въпроса как и в чия полза работи българската прокуратура в определени случаи.

Що се отнася до позицията Ви от днес, отново без коментар от Ваша страна остават въпросите за отношенията Ви с главните действащи лица в „Осемте джуджета" - бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и неговата съпруга Любена Петрова. Например, въпреки заключението на българския съд, че Петьо Петров е осъществил провокация към подкуп по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, той не беше наказателно преследван за това от прокуратурата по времето, когато Вие я оглавявахте. Също така Петров успя да напусне съдебната система по собствено желание и без никаква санкция от Висшия съдебен съвет, докато Вие бяхте неформален лидер на мнозинството в него. Любена Петрова пък организираше демонстрации в подкрепа на прокуратурата и същото това мнозинство. Това са важни въпроси, чиито отговор обществото очаква.

Второ, смятаме че всеки български гражданин има правото да отнесе в съда действие, което смята че уврежда правата му или репутацията му. В днес публикуваната позиция, в качеството Ви на председател на КПКОНПИ, обаче, виждаме опит за натиск върху нашата организация и класически случай на SLAPP (strategic litigation against public participation т.е. дела с цел възпрепятстване на публичното участие). Считаме, че публикуваната позиция представлява публична заплаха с дело за клевета, без да отчита обстоятелството, че нашата организация просто е дала възможност да се чуе гласа на брутално засегнатия, дори физически от действията на институциите Явор Златанов. Считаме, че заеманата от Вас висша публична длъжност, със сериозни правомощия не предполага отправянето на неясно формулирани заплахи по повод на предоставено право на отговор по предходна публикация, защото възприемането и институционализирането на подобен подход би дискредитирало Антикорупционната комисия и би допринесло за превръщането й в институция-бухалка.

Не на последно място, в позицията Ви прозира ясно и опит да се повлияе върху нашата дейност чрез рефериране към донорските ни организации и внушения, че получените от тях грантове се разходват в нарушение на етични правила. Уверяваме Ви, че и в досегашната си дейност и занапред Фондация Антикорупционен фонд спазва и ще спазва най-високи стандарти за етичност и професионализъм, доказателство, за което е и високото доверие, с което се полза дейността на Фондацията в обществото.

В заключение, считаме, че, както изнесените през 2020 г. факти по случая „Осемте джуджета", подкрепени и с писмени доказателства и със свидетелски показания на несвързани помежду си свидетели, така и публикуваните като част от интервю с Явор Златанов обстоятелства, свидетелстват за системни проблеми в правоохранителните институции и съдържат сериозни данни за извършени престъпления и нарушения. Поради това, отправяме за пореден път призив към компетентните институции – Българската прокуратура, МВР, Инспектората към ВСС да предприемат действия за проверка и разследване на изнесените данни. Считаме, че адекватната институционална реакция на случаи от ранга на „Осемте джуджета" ще допринесе в значителна степен за това България да не заема позорното място на най-корумпираната държава в Европейския съюз, според няколко международни изследвания на корупцията - Corruption Perceptions Index и Global Corruption Barometer (Transparency International), Freedom Barometer (Friedrich Nauman Stiftung) и Rule of Law Index (World Justice Project).

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България започва днес участието си на Световната купа по плажен тенис
България започва днес участието си на Световната купа по плажен тенис
"Досиетата Пандора": Разкритията продължават
"Досиетата Пандора": Разкритията продължават