НОВИНИ

Целите за новата година на една състезателка по спортна стрелба

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 04.01.2021
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Антоанета Бонева е състезател по стрелба, която няколко пъти ни е прославила зад пределите на България спечели и квота за участие в предстоящите олимпийски игри. Скоро тя беше избрана за пореден път за "Спортист на годината" за 2020 година в Търговище, където живее.

Както винаги, тя е точна не само в изстрелите, но и в думите си, особено когато става въпрос за дейността ѝ като състезател. Годината, в която всички сме под знака на пандемията, тя определя като една от най-тежките в кариерата ѝ като спортист.

"Това, че нямаше състезания, тренировките не протичаха както обикновено, нямаше как да не си окаже влияние, не само на мотивацията ми, на резултатите ми, а и изобщо на нагласата ми към стрелбата и към тренировките като цяло. Това, че нямахме състезание, определено ме демотивира, мога да кажа, че започнах да гледам по един друг начин на това, което го правехме до момента, тъй като в един момент осъзнаваш, че в крайна сметка най-важното е семейството и децата. Нали от състезание на състезание, никога не съм имала такава възможност дотолкова да вляза и в ежедневието им", споделя Антоанета Бонева-Костадинова.

Треньорът по спортна стрелба Христо Маринов каза: "Знаете, че миналата година завоювахме квота за Олимпиадата, бяхме се подготвили много добре, Европейското първенство успяхме да влезем във финала, където се представихме достойно. Отборът на България спечели първо място в отборната дисциплина със страхотен резултат и всичко беше дотук, след което се появи пандемията и оттам нататък нещата тотално се объркаха. Ние бяхме настроени да се готвим за Олимпиадата, бяхме си направили план за всяко едно състезание как трябва да протече, как трябва да се готвим, вече имаме опит, участваме на трета Олимпиада. Просто ще се готвим за всяко едно състезание, ако го отложат, вече това не зависи от нас".

Въпреки трудностите, треньор и състезател са в очакване на по-добри времена за подготовка, а Олимпийският дух все още е на лице.

Но въпреки всичко, Олимпиадата е форма, за която всеки спортист мечтае и няма как мисълта за такъв форум и събитие да бъде пренебрегната или да не се съобразиш с това, което предстои. "Много се надявам, че Олимпиада ще има следващата година, защото точно на нея ще се види кои са силните характери, силните състезатели не само физически, а най-вече и психически, защото след такова прекъсване за повечето спортисти без състезания е много трудно после да влезеш отново в състезателен режим", заяви Антоанета Бонева-Костадинова.

"Въпреки трудностите, ще се готвим за всяко състезание, да се надяваме, че ще започнат да се провеждат и състезания и най-вече ще се проведе Олимпиадата - ние ще бъдем готови за Олимпиадата. Всичко е много трудолюбие и много търпение, отношение към тренировките както трябва, подхождане към състезания и най-важното е талантът. Тъй като стрелбата е малко по-различен спорт, тук един неудачен изстрел може да те изпрати десетки места напред и назад", заяви Христо Маринов.

Шампионката има една своя несбъдната мечта:

"В стрелбата специално България винаги е имала традиции, това ще бъде моята цел, всъщност това е и моята най-голяма мечта, някой ден аз лично да направя олимпийски шампион. А това, което мога да си пожелая за следващата година, е наистина да имаме година, изпълнена с прегръдки, с приятели, с излизания дори, събирания и една чиста година. Без вируси, без пандемии, просто да сме отново заедно както преди", заяви Антоанета Бонева-Костадинова.

Репортер-оператор: Герасим Герасимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планинските спасители помогнаха на мъж и жена под връх Мусала
Планинските спасители помогнаха на мъж и жена под връх Мусала
Взрив на газова бутилка изби прозорците на апартамент в Благоевград
Взрив на газова бутилка изби прозорците на апартамент в Благоевград