НОВИНИ

Отново на детска градина в обновената сграда в Сапарева баня

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 04.01.2021
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Единствената детска градина в град Сапарева баня отвори врати днес след няколко месечно прекъсване. Близо 100 деца влязоха за първи път в обновената основна сграда. Как изглеждат сега реновираните помещения и какви мерки са взети за безопасността на децата и на персонала в детското заведение, разказва Деси Малинова, която проследи тази сутрин първия учебен ден в детска градина "Света Анна".

След голям тримесечен ремонт още в ранни зори детската градина в Сапарева баня беше готова да посрещне най-ранобудните деца. В нея има четири групи и една яслена, за улеснение на родителите, защото голяма част от тях пътуват ежедневно до София, където работят. В сградата е извършена пълна дезинфекция и са взети всички предпазни мерки.

С нов покрив, нови обшити тераси, сменена ограда и подова настилка, обособени няколко външни площадки, базата има и отделни входове за влизане на всяка група. А за да се избегне евентуално струпване на деца сутрин, графикът за прием е удължен с половин час. В първия учебен ден детското заведение заработи на пълен капацитет.

Цветана Гладникова, директор на ДГ „Света Анна", каза: "Според насоките на МС и МО изискваме единствено и само информирано съгласие или така наречената декларация от родителите, с което те декларират, че децата им са здрави и са добре дошли".

При пристигането в ДГ всеки родител попълва декларацията за информирано съгласие и собственоръчно удостоверява с подписа си и температурата на неговото дете при пристигане.

Персоналът на детската градина е със специално работно облекло и маски, С помощта на възпитателите е въведено неколкократно допълнително миене на ръцете на децата.

"Мерките си ги има, то те не ни затрудняват. Просто си продължаваме да работим по начина по който сме си работили досега", заяви Василка Апостолова, възпитател.

"Всички помощник-възпитатели спазват алгоритъма за дезинфекция на сградите, проветряваме много често. При нас хубавото е, че при проветряване няма как да паднат температурите, защото ние сме на геотермално отопление, отопляваме се с минералната вода и при нас винаги е доста топло и може да си позволим да отваряме доста често", каза Цветана Гладникова.

Във физкултурния салон, където до миналата година са се провеждали тържества и събития, сега се допуска само по една група, след която помещението се дезинфекцира. Храната за децата се готви на място, като съдовете за разливане също се дезинфекцират многократно.

"Зад вас точно е стерилизатора в който стерилизираме съдовете. Имаме инструкции за стерилизация както виждате, за дезинфекция на съдовете. Инструктаж е проведен на всички колеги, засилена е дезинфекцията, засилена е термообработката на всички съдове. Така че да сме спокойни, че ще сме здрави", заяви Цветана Гладникова.

Днес отвориха врати и филиалите на ДГ „Света Анна" в селата Сапарево, Овчарци и Ресилово, които също са реновирани, и днес те се изпълниха с детски смях и усмивки, без каквито и да е притеснения, както от страна на децата, така и на техните родители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив на газова бутилка изби прозорците на апартамент в Благоевград
Взрив на газова бутилка изби прозорците на апартамент в Благоевград
"Демократична България" настоява за одит на машините за гласуване от независими експерти
"Демократична България" настоява за одит на машините за гласуване от независими експерти