НОВИНИ

Цената на природния газ за България намалява с 40%

Александър Марков
от Александър Марков
20:30, 03.03.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Бизнес

40% по-ниски цени на природния газ за България са договорили "Газпром" и "Булгаргаз".

България и Русия са преговаряли през последната една година паралелно с антимонополното дело на ЕК срещу руската газова компания. Новината съобщи лично премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет.

Безпрецедентното намаление на цените на руския газ за България е постигнато в тежки преговори между България и Русия през последните седем месеца, обяви премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: През това време трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори, политически преговори и обстановка. Проведохме ги професионално с безценната помощ на ЕК. И неслучайно днес на 3 март от страна на "Газпром" ни върнаха договора подписан. Има символика.

Преговорите са водени изключително професионално, според премиера.

Помощта на ЕК е била от ключово значение за преговорите.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Да опровергаем всички говорители, които повтаряха, че България нищо не е направила и не си е предоговорила цената.

Заради намалените цени "Булгаргаз" ще предложи на енергийния регулатор да намали цените на природния газ за потребителите от 44 на 26 лв. за мегаватчас.

Николай Павлов, директор на "Булгаргаз": Булгаргаз" счита, че е редно и справедливо всички тези суми, тоест разликата между цените, действащи към онзи оммент, и новата цена, и съответно формираната сума да бъде възстановена на клиентите на "Булгаргаз".

150 млн. лева ще бъдат възстановени на индустрията заради по-ниските цени за периода август 2019 г.-февруари 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевен се преклони пред паметта на героите
Плевен се преклони пред паметта на героите
ЕК предоставя на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск
ЕК предоставя на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск