НОВИНИ

Часове по "Защита на Отечеството" в училище - от "възпитание в гражданственост" до "остаряла пропагандна теория”

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 05.03.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Да се завърне ли военното обучение в училищата, но вече като “час по защита на Отечеството”? В студиото на “Денят започва с Георги Любенов” позиции "за" и "против" предложението защитаваха председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и Георги Богданов - директор на Националната мрежа за децата.

“Става въпрос за учениците, които са 10-и и 11-и клас, които вече са юноши и не са деца. Всяка образователна система възпитава децата в гражданственост и такова нещо ние имаме още от детската градина”, заяви Янка Такева.

Учениците в 10-и и 11-и клас вече имат натрупани знания по гражданственост и трябва да минат и такова обучение по няколко причини, една от които е как да опазват собственото си здраве, както и това на близките и на обществото като цяло, продължи тя и допълни:

“Тази национална програма, която е изключително важна и се приема от учениците с голямо удоволствие, приема се и от родителите. Вече трета година 83 учебни заведения участват в тази национална програма”.

За Георги Богданов предлаганото е “една твърде остаряла пропагандна теория”.

“Какво е “защита на Отечеството”? Това е термин от военната пропаганда, който идва да каже, че се внушава на децата, а не им дава възможност да мислят и да разсъждават по темата. Изключително важно е да не се внушават неща на децата, а да мислят, да разговарят и да участват заедно в процесите. Предлагането в тази наредба е изключително неприятно, защото води до много сериозни проблеми в образованието”, подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма нито един починал от коронавирус у нас за последното денонощие
Няма нито един починал от коронавирус у нас за последното денонощие
Шофиране с придружител - възможно ли е такова обучение и у нас?
Шофиране с придружител - възможно ли е такова обучение и у нас?