НОВИНИ

Сметище вместо музей: Стена от античния Одесос е покрита с отпадъци

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 05.03.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

В сметище се превръща мястото, където археолози от Варна откриха част от югозападната крепостна стена на античния Одесос и една от портите. Има идея за превръщане на пространството в музей на открито, но за реализацията й вече година се чака зелена светлина от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Министерството на културата.

Наистина занемарено изглеждат археологическите разкопки тук. Бурените много скоро може и да скрият тази част от крепостна стена и една от портите на античния Одесос. Подпочвените води, торбите с отпадъци също будят недоумение най-вече сред туристите. А археологическият обект се намира в центъра на Варна.

Югозападната крепостна стена и една от портите на античния Одесос бяха открити преди две години. Ценната археологическа находка е част от хилядолетната история на града. Днес обаче мястото е занемарено и засипано с отпадъци.

Има идея пространството да бъде превърнато в музей на открито, подобно на Римските Терми. Първата стъпка вече е направена. Община Варна е изпратила за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство задание за проектиране на Подробен устройствен план, което трябва да бъде одобрено и от Министерството на културата. Повече от година отговор няма.

"Пратих напомнително писмо през декември месец 2022 г. на министъра на културата. Той естествено препрати писмо до Националния институт, за това какво се случва с нашето задание. Все още нямаме отговор", заяви Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна.

Теренът на археологическите разкопки е общински, което улеснява процедурата по превръщането му в музей на открито.

"Надявам се да имаме съгласувано задание, което пак повтарям, е първата стъпка. Оттам нататък ще има конкурс за проект, и най-накрая ще има търг за избор на изпълнител. Всяка пропусната седмица, месец, в случая година, само утежнява състоянието на разкритата археология", посочва Бузев.

В писмо до Националния институт за недвижимо културно наследство попитахме защо се бави съгласуването на Подробен устройствен план. Седмица по-късно отговор няма.

По темата работиха: Нивелина Няголова, Людмила Стоева

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Гавалюгов с два силни мача на турнира за подрастващи на баскетболната Евролига
Александър Гавалюгов с два силни мача на турнира за подрастващи на баскетболната Евролига
Приоритетите на Китай бяха представени пред годишната сесия на парламента в Пекин
Приоритетите на Китай бяха представени пред годишната сесия на парламента в Пекин