НОВИНИ

ЦИК окончателно: Данните от машинното и хартиеното гласуване ще се вписват отделно в протоколите

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
22:02, 04.03.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Данните от машинното и хартиеното гласуване в отделните секции на предстоящите парламентарни избори на 2 април ще се вписват отделно в протоколите.

Това реши Централната избирателна комисия след като пред Административния съд успешно бе оспорвано сумираното вписване на резултатите. ЦИК ще се съобрази със съдебното решение, което предизвика оспорвана дискусия в Комисията.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов от квотата на БСП подкрепи как да изглежда протоколът, но заяви, че не разбира мотивите на съдебното решение. Напомни, че в Изборния кодекс няма текстове, които да указват разделното вписване на броя бюлетини от машините и тези от хартията. Войнов предупреди, че секционните комисии ще бъдат затруднени:

"Протоколът е сложен и неминуемо ще доведе до много грешки, до забавяне на работата в секционните комисии, както и до забавяне при предаването в РИК, подобно на изборите на 4 април 2021 година".

Никой няма да заснема как хората гласуват на изборите, уверяват от Обществения съвет към ЦИК

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова каза, че вярва на секционните комисии, те ще се справят, но по нейно мнение противоречивите сигнали ще разколебаят хората, които отчитат резултатите и допълни:

"Най-големите поражения се нанасят с противоречиви мнения от самия орган, който е приел едно решение".

Росица Матева остана на мнение, че вариантът на протокола, приет от ЦИК, не изпълнява съдебното решение:

"Протоколът трябва да съдържа отделни части, в които да се отчитат резултатите от гласуването с хартиени бюлетини и от гласуването с машинни бюлетини без да караме СИК да сумират и да сборуват числа".

По предложение на Цветозар Томов бе прието в секционния протокол да има допълнителна контрола, която да е гаранция, че броят на машинните бюлетини няма да бъде объркан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър и Дея Спорт постигнаха чисти победи
Хебър и Дея Спорт постигнаха чисти победи
С конски надбягвания в цялата страна отбелязахме Тодоровден
С конски надбягвания в цялата страна отбелязахме Тодоровден