НОВИНИ

Часове преди споразумението за Брекзит: Опашки от камиони от двете страни на Ламанша

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:50, 18.12.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Европа
Слушай новината

След няколко часа Европейският съюз и Великобритания ще се договорят за търговско споразумение от 1 януари. Това обяви по време на дебат в Европейския парламент главният преговарящ Мишел Барние. И докато агонията с преговорите продължава, от двете страни на Ламанша задръстванията и опашките от камиони се увеличават.

Европейският парламент постави краен срок до неделя на преговарящите да постигнат споразумение. Ако той не бъде спазен, няма да има време депутатите дори да прочетат целия текст преди да го ратифицират. Барние каза днес, че преговорите продължават, а риболовът и конкуренция остават проблемните теми.

Мишел Барние, главен преговарящ от страна на ЕС: Великобритания иска да запази своята суверенитет по отношение на рибарството и да контролира достъпа до свои води. Ние приемаме и уважаваме тази позиция. Но ако Великобритания реши да затвори своите води за европейските рибари, ЕС трябва да има право да реагира и поиска компенсации като ограничи достъпа на британски продукти до европейския пазар и по-специално на рибни продукти.

Междувременно все повече се увеличават задръстванията и опашките във френския пристанищен град Кале, от където започва тунелът под Ламанша и тръгват фериботи за британския град Дувър.

Жан-Марк Пюисесо, директор на пристанището в Кале: Сега през 2020-а ние страдаме от два вируса: коронавирусът и Брекзит. През 2021-а ще се възстановим, ще оздравеем. Ще се научим как се работи в условия на Брекзит и ще видим дали всички предвидени мерки на пристанището действат добре.

Кале е отдалечен от Дувър само на 36 км, това е най-краткият път от континента към острова. В последните дни преди изтичането на преходния период след Брекзит, британски фирми бързат да поръчват стоки от ЕС, което значително увеличи трафика на пристанището и през Евротунела под Ламанша.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българското посолство в Скопие с дарение за деца без родители, настанени в приемни семейства
Българското посолство в Скопие с дарение за деца без родители, настанени в приемни семейства
Защо Морган Фрийман винаги носи обеци
Защо Морган Фрийман винаги носи обеци