Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Част от улица "Оборище" в София става пешеходна зона

Пространството около храм-паметник "Свети Александър Невски" се освобождава от автомобили

bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 14.11.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
част улица оборище софия става пешеходна зона
Слушай новината

Въвежда се нова организация на движението в зоната между бул. "Цар Освободител", пл. "Народно събрание", бул. "Васил Левски", кръгово кръстовище на пл. "Васил Левски", пл. "Гина Кунчева", ул. "Московска" и ул. "Г. С. Раковски", съобщиха от Столична община. Целта на въведената промяна на движение е да се освободи от автомобили площадното пространство около храм-паметника "Св. Александър Невски".

Ул. "Оборище", в участъка от ул. "Г. С. Раковски" до пл. "Св. Ал. Невски", пред паметника на Незнайния войн и храм Св. София, става пешеходна зона. Частта от ул. "Московска" в посока пл. "Гина Кунчева" и самия пл. "Гина Кунчева" са пешеходни зони също с пропускане на автомобили със специален режим.

Движението на автомобили през пл. "Св. Александър Невски" ще се осъществява в една лента от бул. "Цар Освободител" по ул. "15-ти ноември" покрай Народното събрание по източната дъга, по ул. "Дунав", наляво по ул. "Московска" или направо по ул. "Дунав" и изход на бул. "Дондуков". В другата посока по ул. "11-ти август", по източната дъга, по ул. "15-ти ноември" до бул. "Цар Освободител".

Организацията на движение по бул. "Цар Освободител" и по ул. "Г. С. Раковски" остава двупосочно движение с по две ленти в посока.

Ул. "Московска" остава еднопосочна от ул. "Дунав" в посока към ул. "Г. С. Раковски"; ул. "Оборище", в участъка от пл. "Св. Александър Невски" до бул. "Васил Левски", има три изходящи ленти за движение в посока бул. "Васил Левски" и една входяща лента в посока центъра и една лента за паркиране в режим "синя зона". Премахва се паркирането около храм-паметник "Св. Александър Невски", както и паркоместата по западната дъга на площада.

Места за паркиране се обособяват в участъка от бул. "Цар Освободител" по ул. "15-ти ноември", по източната дъга на пл. "Св. Александър Невски" до ул. "11-ти август". За паркиране остават и места зад паметник на Цар Освободител и стоянки за таксита.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демографски сценарий: До 2090 г. населението на България ще бъде под 5 млн. души
Демографски сценарий: До 2090 г. населението на България ще бъде под 5 млн. души
Полицаи иззеха монети и предмети с културно наследство в шуменско село
Полицаи иззеха монети и предмети с културно наследство в шуменско село