Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Чехия подпомага домакинствата заради нарастващата инфлация

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:22, 24.08.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Чешкото правителство обсъжда мерки за подпомагане на домакинствата заради поскъпването на живота. Една от тях е така наречената "енергоспестяваща тарифа". Чехия е на шесто място в Европа по цени на енергията. Инфлацията за месец юли е 17,5 на сто. Как властите ще помогнат на домакинствата за сметките през зимата.

Средната пенсия в Чехия ще се увеличи до над 18 000 крони или 730 евро от 1 септември. Тази година Чешката република ще похарчи 56 милиарда крони повече за пенсии, отколкото миналата година.

"Само ще ви напомня, че тази година пенсиите ще бъдат увеличени за трети път, също така ще ви напомня, че родителите ще получат еднократна помощ за дете от 5000 крони. Подготвяме и енергоспестяваща тарифа, която значително ще помогне на хората, предвид цените на енергията през отоплителния сезон", заяви Петр Фиала, министър-председател на Чехия.

Мярката предвижда помощ до 5000 крони или около 200 евро за всички домакинства до декември. Домакинствата ще получат по-значителна помощ в началото на следващата година без значение дали са на ток, парно или газ. От днес се изплаща еднократна помощ от 5000 крони или отново близо 200 евро за дете за семейства с ниски и средни доходи.

Що се отнася до снабдяването с газ, правителството продължава да се готви за зима с нарушени доставки от Русия. Чешките газохранилища са пълни на 83% от капацитета си, което надвишава нивото на повечето европейски страни. Властите уверяват, че суровината ще стигне за една година.

Над 40% от чешките домакинства използват парно, 25% - дърва и една десета са на електричество.

Общият чешки резерв е около 3,5 милиарда кубически метра. Освен това Прага е взела под наем хранилище в Нидерландия за още почти три милиарда кубически метра. Потреблението на газ нараства през последните години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НПО секторът: Инфраструктурните проблеми са сред основните причини за тежките пътни инциденти у нас
НПО секторът: Инфраструктурните проблеми са сред основните причини за тежките пътни инциденти у нас
В болница "Царица Йоанна" в София прилагат иновативен метод за лечение на ранен рак на гърдата
В болница "Царица Йоанна" в София прилагат иновативен метод за лечение на ранен рак на гърдата