НОВИНИ

Чешкият милиардер Петр Келнер е загинал в катастрофа с хеликоптер

bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 29.03.2021 (обновена)
5560
Чете се за: 02:47 мин.
Общество
Слушай новината

Чешкият милиардер Петр Келнер е загинал след тежка хеликоптерна катастрофа, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Инцидентът е станал в събота в района на глетчера Кник в американския щат Аляска.

Келнер е бил там за хели ски - екстремен спорт, при който скиорите се спускат от трудно достъпни места, до които се стига само с хеликоптер.

На борда на хеликоптера е имало шестима души. Петима са загиналите, а един е оцелял и е в стабилно състояние.

Освен Петр Келнер, сред жертвите са още чешкият гражданин Бенджамин Ларочай, двама водачи на ски експедицията и пилотът. Телата са открити от Националната гвардия и доброволци от Спасителния отряд. По-късно са предадени за съдебно-медицинска експертиза.

Разследват се причините за катастрофата. След инцидента властите са забранили полетите в района на ледника.

Сн. БГНЕС

Определян като най-богатият човек в Чехия, Петр Келнер е известен у нас и с това, че придоби българския телеком бизнес на норвежката компания "Теленор". През октомври миналата година придоби и компанията собственик на "Бтв Медиа Груп". Фондът му притежава големи медии в Словакия и Румъния.

Петър Келнер е роден на 20 май 1964 г. в тогавашна Чехословакия. През 1986 г. завършва Висшето училище по икономика в Прага по специалността "Икономика на промишлеността".

Според "Форбс" състоянието му се оценява на 17,5 милиарда долара.

Сн. БГНЕС

Петър Келнер един от основателите на PPF Group. През 1991 г. става председател на управлението и генерален директор на инвестиционната фирма PPF investiční společnost a.s. От януари 1998 г. до март 2007 г. заема длъжността председател на управлението на компанията PPF a.s. В групата PPF той притежава мажоритарна част (94,25%) от акциите на холдинговата компания, ръководи стратегическото развитие и общите направления в дейността на групата.

Петър Келнер осъществява благотворителна дейност както в рамките на учредената от него PPF Group N.V., която оказва широка помощ в сферата на културата, изкуствата, средното образование, така и индивидуално. Със съпругата си Рената учредява Благотворителната фондация на семейство Келнер, която поддържа проекти в областите на образованието и науката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин спаси бебе в Ню Йорк и се превърна в герой
Българин спаси бебе в Ню Йорк и се превърна в герой
Германия запазва най-висок кредитен рейтинг
Германия запазва най-висок кредитен рейтинг