НОВИНИ

Освободиха частично контейнеровоза от Суецкия канал

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:16, 29.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Корабът, който блокира Суецкия канал, се е отделил от бреговата линия. Позицията му е коригирана с приблизително 80%, съобщи администрацията, която отговаря за Суецкия канал. Усилията за преместването на плавателния съд продължават.

"Евър Гивън" се раздвижи, след като близо седмица блокира движението през Суецкия канал. Задната част на тежкия 200 000 тона кораб се е отдалечила от западния бряг на канала.

Говорител на компанията собственик на контейнеровоза, е заявил за агенция Франс прес, че съдът все още не плава.

Сн. БГНЕС

Макар да не е ясно кога ще бъде възстановено преминаването през канала, новината възроди надеждите, че това може да се случи до часове.

От двете страни на съоръжението изчакват 367 кораба, а загубите за световната търговия се изчисляват на около 10 милиарда долара на ден.

Кърмата на кораба, която се намираше на 4 метра от брега, сега е отдалечена на 102 м, съобщава администрацията на Суецкия канал. Целта е корабът да бъде отведен до по-широката зона на изчакване.

"Евър Гивън" заседна във вторник сутринта миналата седмица, а като причина беше посочено лошото време.

"Силните ветрове и пясъчната буря не са основната причина. Може би има технически грешки или проблеми в механизацията на плавателния съд или други човешки фактори. Все още не знаем, но времето е само един елемент от комплексните причини за произшествието", каза Осама Рабие, ръководител на управлението на Суецкия канал.

Сателитни снимки: Вижте блокирания Суецки канал (СНИМКИ)

След седмица безуспешни усилия корабът да бъде освободен от плитчините, като вариант се подготвяше разтоварване на контейнерите, които превозва.

Суецкият канал е един от най-натоварените маршрути, свързващ Средиземно с Червено море. Той е най-кратката морска връзка между Азия и Европа. През него преминава около 12% от световната търговия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров: Видях мъже
Ясен Петров: Видях мъже
Гърция облекчава мерките - отварят заведенията на открито и магазините
Гърция облекчава мерките - отварят заведенията на открито и магазините