НОВИНИ

Чествания по повод 24 май в Резиденцията на българския посланик в Токио

bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 24.05.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

На 24 май 2024 г. в Резиденцията на българския посланик в Токио бе проведено честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В приветствието си към гостите посланикът на България в Япония г-жа Мариета Арабаджиева изрази благодарност към японските приятели на България, даващи своя принос за развитието на двустранните отношения както в областта на културата, образованието и науката, така и във всички други сфери на българо-японските връзки. Отбеляза, че през настоящата година честваме 115 г. от началото на официалните контакти между двете държави. Открои приноса на България към европейската цивилизация с разпространението на кирилицата и за развитието на книжовността и културата в целия славянски свят.

По повод годишнината в двустранните отношения и 24 май посланик Арабаджиева връчи почетни плакети на Министерството на образованието и културата на Република България и грамоти на петима японски българисти и преподаватели – д-р Юми Ниномия, г-н Макото Кимура, доц. Кента Сугай, проф. Моюру Мацумае и г-н Иво Владимиров. С подкрепата на МОН и българското посолство в Токио, както и японските университети-домакини и благодарение на усилията на отличените преподаватели за последните шест години сме свидетели на двойно увеличение на броя на изучаващите български език в Япония. Към момента близо 100 японски студенти посещават лекции по български език. Броят на университетите, в които се преподава български език, също нараства от два през 2018 г. на шест понастоящем – Университета Хокайдо, Токийския университет за чужди езици, Университета Сока, Университета за чужди езици на град Кобе и Университета Киото. Онлайн курсове по български език се провеждат и в Токайския университет.

Специални гости на празника бяха заместник-министърът на външните работи на Япония г-н Йоичи Фукадзава, главният секретар на Групата за приятелство с България в Долната камара на японския парламент г-н Казунори Танака, почетният консул на България в Ибараки и президент на произвеждащата в Япония българско кисело мляко компания Мейджи Холдингс г-н Кадзуо Кавамура, които поднесоха приветствия.

Събитието уважиха с присъствието си над 150 души – японски политици, дипломати, културни, образователни и научни дейци, представители на водещи японски медии, ректори на университети, политици, дипломати, представители на централните и общински власти, представители на бизнеса, множество приятели на България, както и членове на българската общност в Япония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Билетите за Айфеловата кула поскъпват с 20 на сто от 17 юни
Билетите за Айфеловата кула поскъпват с 20 на сто от 17 юни
Чехия и защитаващият титлата си тим на Канада се класираха за полуфиналите на световното първенство по хокей на лед
Чехия и защитаващият титлата си тим на Канада се класираха за полуфиналите на световното първенство по хокей на лед