НОВИНИ

Четирима от шпионската афера остават в ареста, мярката на "резидента" ще се реши в понеделник

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:24, 26.03.2021 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Военно-апелативният съд днес гледа жалбите срещу постоянния арест на петимата, задържани за шпионаж в полза на Русия.

Полк. Петър Петров, зам.-директор на дирекцията, която отговаря за бюджета и разходите на армията, Любомир Медаров, шеф на секретното деловодство на парламента, Димитър Влахов (на водещата снимка), действащ служител на Военно разузнаване, остават в ареста.

Галина Илиева (на снимката долу), съпруга на "резидента" Иван Илиев, когото прокуратурата сочи за лидер на групата, също остава в ареста, стана ясно минути след 20 ч тази вечер.

Гледането на мярката на самия Илиев съдът отложи за понеделник, тъй като жалбата за нея е дошла прекалено късно.

Днес прокуратурата внесе 4 тома нови доказателства по разследването.

Два от тях са секретни, но другите два съдържат разпити на свидетели, които твърдят, че в арестните помещения петимата задържани са се уговаряли какви показания да дадат както пред съда, така и в досъдебното производство, първо - за да постигнат по-леки мерки за неотклонение и второ - за да могат да облекчат положението си по самото разследване.

Сред секретните доказателства има документи, които неправомерно са открити в домовете и служебните помещение на задържаните. Адвокатите им обаче твърдят, че прокуратурата не казва какви точно данни, които представляват държавна тайна, са предадени на Москва.

До колко тези показания имат някаква процесуална стойност, според мен - не, заяви Петър Петков, адвокат на Петър Петров.

БНТ: Това преразказ на експлоатирани СРС-та ли е или на охранителен състав?

Петър Петков, адвокат на Петър Петров: Не мога да ви кажа. Няма данни.

Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място. И новите доказателства просто подкрепят предварително събраните, каза полк. Стоян Лазаров, прокурор в Софийска военно-окръжна прокуратура.

За моя подзащитен, г-н Медаров, аз съм спокоен. И към настоящия момент аз не знам за каква държавна тайна той е в ареста. Нито една. Спокоен съм и за нататък, рано или късно нещата ще излязат наяве, но е недопустимо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение, каза Васил Василев, адвокат на Любомир Медаров.

Това, което направи съдът, е да оцени представените до последно доказателства и да вземе решението, което не се коментира. Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група и като офицер изобщо не се гордея, че други офицери са си предали държавата, каза Елин Алексов, ръководител на Военно-апелативната прокуратура.

Днес стана ясно, че по делото е разпитван и бившият шеф на Военна полиция бригаден генерал Борислав Сертов. Причината е, че той е отговарял за задържането на "резидента" Иван Илиев, който се опита да избяга, но беше задържан в района на Руското посолство.

Интересното е, че генерал Борислав Сертов подаде оставка като шеф на Военна полиция в началото на годината, защото му предстои да замине като военен аташе в Москва.

Разпитани са и двама бивши шефове на Военното разузнаване - Пламен Студенков и Стефан Стефанов. Те също са били на обучение в ГРУ по време на съветския период преди 1990 година и според разследващите има сериозни съмнения, че двамата са знаели за дейността на групата.

Освен това е назначена и финансова ревизия на Военна полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сателитни снимки: Вижте блокирания Суецки канал (Снимки)
Сателитни снимки: Вижте блокирания Суецки канал (Снимки)
Стоки за 10 милиарда долара са блокирани в Суецкия канал
Стоки за 10 милиарда долара са блокирани в Суецкия канал