Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Четвърт милион бежанци от Украйна чакат на границите на ЕС

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:14, 28.02.2022
Чете се за: 05:02 мин.
Европа
Слушай новината

Смята се, че само днес около четвърт милион бежанци от Украйна чакат да преминат границите на страни от Европейския съюз. Полските власти се опитват да облекчат движението на потока от хора, които бягат от руското нашествие в страната им и чакат с часове при минусови температури.

От началото на войната в Полша вече са преминали над 280 000 бежанци. Само през пункта Медика на границата между Украйна и Полша са минали най-малко 40 000 души. Някои вече са останали без сили. Други не могат да повярват, че са се измъкнали.

От нашите пратеници: 67 000 бежанци са влезли в Румъния от началото на войната в Украйна

"Страшно е дори да си мислиш за това, страшно е да си там. Разбира се, искам всичко да свърши по-бързо, но какво ще стане всъщност - няма как да знаем", каза Ирина Сергеевич.

На по-малките гранични пунктове се чака с часове, но тук минава повече от ден. Като всяка война, и тази разделя семейства.

"Чакам семейството си. Те са от другата страна на границата. Чакат на опашка, която е дълга 18 километра. През нощта минаха само километър и половина", сподели Роман Бурлака.

Започнаха преговорите между Украйна и Русия (СНИМКИ)

Полските граничари пропускат бежанците без да проверяват документи, но те са толкова много, не могат да избегнат чакането. Украинци, които живеят в Полша, се опитват да приберат семействата си. Всичко става много трудно.

"Дойдох с моята годеница, за да посрещнем нейната майка и дъщеря ѝ. Майка ѝ е инвалид. Трябваше да организирам прехвърлянето на инвалидна количка от украинската страна, беше трудно. Баща ѝ трябваше да остане в Украйна", разказа Дарек Яншик.

Тук има главно жени и деца. Украинците между 18 и 60 години не могат да минат на полска територия, след като беше обявена всеобща мобилизация. Войната засегна и много чужденци, които нападението завари в Украйна.

"Това са последните ми пари, 500 гривни. Нека да ви ги дам, за да поспя няколко часа. Пет дни не съм спал и не съм се къпал. Дори не съм си мил зъбите", каза Габриел Оакумен.

Срещат се и хора, които вървят обратно на потока на изход от страната. До границата е направен лагер за временно настаняване на пристигналите. За повечето от тях съдбата нататък е неизвестна.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Стадион в румънския град Сирет е превърнат в лагер за бежанци от Украйна
От нашите пратеници: Стадион в румънския град Сирет е превърнат в лагер за бежанци от Украйна
Светлана Каменова мечтае за олимпийското злато
Светлана Каменова мечтае за олимпийското злато