НОВИНИ

От нашите пратеници: Стадион в румънския град Сирет е превърнат в лагер за бежанци от Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 28.02.2022
Чете се за: 06:07 мин.
По света
Слушай новината

Близо 200 души са настанени във временния лагер на стадиона в румънския град Сирет в близост до границата с Украйна. Продължава обаче потокът от хора, които бягат от войната със своите деца и семейства. А въпреки някои промени в организацията, преминаването на граничния пункт от Украйна в Северна Румъния коства на бежанците повече от 2 дни.

На всеки половин час от палатковия лагер на стадион "9 май" тръгват по няколко буса на Румънската служба за спасяване и спешна помощ. Те водят тук нови семейства, жени, деца, бягащи от бомбите в родната им страна.

"От момента, в който преминат границата, те са много щастливи. Благодарят ни за помощта, която получават тук. Тук те се регистрират, осигурен им е престой на топло и храна. При нужда оказваме медицинска и психологическа помощ. А в случай, че има къде и при кого да отидат, ние им помагаме с превоза", обясни кап. Мариус Рус от Службата за спасяване и спешна помощ в Румъния.

Общо 56 палатки са разпънати на игрището, на което доскоро е играел мачовете си местния "Зимбру".

"50 от палатките са за настаняване, а другите 6 за хранене. Максималният капацитет тук е 400 души. В момента имаме около 200 души, сред които има и много жени, и деца", допълни капитан Рус.

В граничния район има готовност при нужда във всеки един момент и на други места да се разположат нови подобни лагери. А специална платформа дава възможност на всеки желаещ да се включи като доброволец към различните организации и институции.

"В зависимост от развитието на ситуацията, ние се обръщаме към тях, да подпомогнат работата на властите. Работим като един отбор с още много институции и организации", каза още кап. Мариус Рус.

В това се убеди на място и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, която заедно с министъра на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боуд посети лагера и граничния пункт.

"67 000 души са влезли на територията на Румъния от Украйна, като 35 000 от тях към този момент са я напуснали. В момента в страната има 32 000 украински граждани, като от тях 578 са заявили, че искат убежище. Повечето от тези, които преминават нашата граница, нямат намерение да останат, а продължават към други страни", каза румънският вътрешен министър Лучиан Боуд.

От нашите пратеници: Остава затруднено преминаването на границата между Украйна и Румъния

"Въпреки студеното време, посрещането на бежанците тук е много топло. В тези изключително тежки времена, когато в Европа отново има война, когато виждаме агресия и инвазия от страна на Путин срещу суверенна държава, виждаме как Румъния, неправителствените организации посрещат хората и правят всичко възможно, за да се справят със ситуацията", обясни Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи.

Въпреки че от вчера жените и децата се пропускат през границата при облекчен режим, хиляди хора чакат по десетки часове, за да влязат в Румъния през граничния пункт при Сирет.

Репортер: Андрей Кючуков

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуират дипломатическите ни мисии от Киев и Одеса, както и автобуси с граждани
Евакуират дипломатическите ни мисии от Киев и Одеса, както и автобуси с граждани
Четвърт милион бежанци от Украйна чакат на границите на ЕС
Четвърт милион бежанци от Украйна чакат на границите на ЕС