НОВИНИ

Започнаха преговорите между Украйна и Русия (СНИМКИ)

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:20, 28.02.2022 (обновена)
12509
Чете се за: 03:37 мин.
Европа
Слушай новината

На границата между Беларус и Украйна започнаха преговорите между Киев и Москва.
Украйна иска незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски от нейна територия. Кремъл не разкри каква ще бъде позицията на Москва.

Разговорите са в резиденция на Александър Лукашенко в беларуската гомелска област, на границата с Украйна.

За преговорите Киев изпрати делегация, част от която са министърът на отбраната Олексии Резников и съветникът на президента Володимир Зеленски - Михайло Подолиак.

Помощник на Путин води руската делегация, в която влизат и заместник министрите на отбраната и на външните работи Андрей Руденко и Александър Фомин. Беларуският външен министър Владимир Макей приветства преговарящите.

"Както беше договорено с президентите Зеленски и Путин можете да се чувствате в пълна безопасност, това е наше задължение. Всички ваши молби и предложения, свързани със срещата ще бъдат изпълнени", каза Владимир Макей, външен министър на Беларус.

Кремъл не разкри предварително целите си, но изтъкна, че полза трябва да има и за двете страни.

"С всеки час на конфликта, който носи нови жертви сред украинските граждани и войници, ние сме категорично заинтересовани да постигнем споразумения възможно най-скоро. Но тези споразумения трябва да са от полза и за двете страни", каза Владимир Медински, ръководител на руската делегация.

По-рано украинският президент Зеленски, заяви, че е скептичен относно изхода на преговорите. Той отправи апел за помощ към Брюксел: "Призоваваме Европейския съюз за незабавното присъединяване на Украйна чрез нова специална процедура. Благодарни сме на нашите партньори, че са с нас. Но нашата цел е да бъдем с всички европейци и най-важното да бъдем равни"

В деня на преговорите, украинските власти съобщиха, че руските военни са намалили темпото на настъпление. Бойните действия обаче не спряха. Руски военни и техника се движат към украинската столица, показват нови сателитни снимки. По данни на британското министерство на отбраната те са на 30 километра от Киев.

Стълкновенията в Харков и Чернигов не спират, но двата града остават под украински контрол. Също като Киев, Харков въведе комендантски час. Нощта там е била по-спокойна.

Съобщава се за интензивен обстрел на град Донецк.

Ден след като Евросъюзът разшири санкциите срещу Москва, от Кремъл заявиха, че Москва разполага с необходимия потенциал да компенсира щетите.

"Президентът продължава да работи в Кремъл. Днес ще се занимава с икономически въпроси. Икономическата реалност се промени. Не е имало повод за съмнения в ефективността и надеждността на нашата Централна банка, няма повод и сега", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


Над 500 000 души са вече бежанците от Украйна, по данни на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царско село привлече защитник от Локомотив Пловдив
Царско село привлече защитник от Локомотив Пловдив
"Топлофикация" - Русе работи с въглища от Украйна - ще се стигне ли до недостиг
"Топлофикация" - Русе работи с въглища от Украйна - ще се стигне ли до недостиг