НОВИНИ

Насрочени са преговори между Русия и Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:42, 27.02.2022
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Четвърти ден на войната в Украйна. Руският президент Владимир Путин нареди силите за възпиране, включително и ядрените, да бъдат поставени във висока степен на готовност. По-рано днес бяха договорени разговори между Киев и Москва.

Четвърти ден от войната: Путин с намек за ядрени оръжия - ще има ли преговори за мир?

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че е готов да "опита преговори с Русия, но е скептичен за резултата им". Бойните действия не спряха. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че украинската столица е обкръжена и евакуация на граждански лица е невъзможна.

От фронтовата линия: Екипът на БНТ за първите дни в епицентъра на войната

Преговорите между Киев и Москва бяха договорени без никакви предварителни условия.
От Кремъл потвърдиха, че срещата ще е в района на беларуския град Гомел без повече подробности.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че Киев е изпратил делегация, която да изслуша позицията на руската страна и да изкаже мнението си. Нямаме намерение да капитулираме, каза още Кулеба.

Президентът Зеленски отказа преговорите да са в Минск.

"Резултатът от разговора с Александър Лукашенко. Разбрахме се украинската делегация да се срещне с руската делегация без предварителни условия на украинско-белоруската граница, близо до река Припят. Александър Лукашенко пое отговорността да гарантира, че всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, ще остават на земята по време на пътуването, разговорите и завръщането на украинската делегация", каза Зеленски.

В четвъртия ден от войната в Украйна руският президент Владимир Путин напомни за ядрения арсенал на страната си.

Ройтерс: Путин нареди поставяне на силите за ядрено възпиране във висока степен на готовност

"Виждате, че западните сили не просто предприемат вражески стъпки спрямо нашата страна в икономическо отношение - визирам нелегитимните санкции, за които всички знаят, но ръководни кадри от водещите държави в НАТО също отправят агресивни послания към нас. Ето защо, нареждам на министъра на отбраната и на началника на Генералния щаб да приведат сдържащите сили на руската армия в бойна готовност", каза още Владимир Путин.

От руското министерство на отбраната поясняват, че стратегическите сили за сдържане могат да се прилагат и във война с използването на ядрено оръжие.

Трети ден Киев е като призрачен град заради комендантския час. Градовете Херсон и Бердянск са напълно блокирани от руските части, украинските сили са си възвърнали Харков.

Българи са блокирани в Бердянск, където навлязоха руски сили (Снимки/видео)

Доброволци в Днипро издигат барикади за защита. Градът е от стратегическо значение, защото контролира пет моста над река Днепър. Смята се, че 300 000 души вече са избягали от Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев в позиция: Не очаквайте аз да подам оставка
Стефан Янев в позиция: Не очаквайте аз да подам оставка
"Денят започва" на 28 февруари: Как се живее под обстрел? Каква е обстановката на границата с Украйна?
"Денят започва" на 28 февруари: Как се живее под обстрел? Каква е обстановката на границата с Украйна?