НОВИНИ

Четвърти ден от войната: Путин с намек за ядрени оръжия - ще има ли преговори за мир? (ОБЗОР)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:15, 27.02.2022
Чете се за: 07:52 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин нареди на военното командване висока степен на готовност на силите за възпиране, в които влизат и ядрените. Той мотивира решението си с по думите му "агресивни изявления на страните от НАТО" и санкциите срещу Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че представители на двете страни ще се срещнат близо до границата с Беларус. И докато Киев и Москва са в очакване на мирните преговори, сраженията в Украйна не стихват през целия ден.

В четвъртия ден от войната в Украйна руският президент Владимир Путин напомни и за ядрения арсенал на страната си.

"Виждате, че западните сили не просто предприемат вражески стъпки спрямо нашата страна в икономическо отношение - визирам нелегитимните санкции, за които всички знаят, но ръководни кадри от водещите държави в НАТО също отправят агресивни послания към нас. Ето защо, нареждам на министъра на отбраната и на началника на Генералния щаб да приведат сдържащите сили на руската армия в бойна готовност", заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Ройтерс: Путин нареди поставяне на силите за ядрено възпиране във висока степен на готовност

Руските сили за сдържане включват стратегически нападателни оръжия и отбранителни сили, включително ракетни и авиационни комплекси с междуконтинентален обсег. Към тях са и бомбардировачите, подводниците, морската и ракетна авиация. От руското министерство на отбраната поясняват, че стратегическите сили за сдържане могат да се прилагат и във война с използването на ядрено оръжие.

Часове по-рано Москва предложи да изпрати екип от преговарящи за среща в беларуската страна Минск. Володимир Зеленски отказа.

"Няма да се съгласим на преговори в Минск. Това може да стане в друг град. Разбира се, че искаме мир. Искаме да сложим край на войната. Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку - предложили сме всички тези варианти на Русия. Ще се съгласим за среща във всеки друг град и всяка друга държава, но не и в такава, която участва във войната", допълни Володимир Зеленски.

Зеленски: Договорена е среща между делегации на Русия и Украйна

Малко по-късно украинският президент написа в Инстаграм:

"Резултатът от разговора с Александър Лукашенко. Разбрахме се украинската делегация да се срещне с руската делегация без предварителни условия на украинско-белоруската граница, близо до река Припят. Александър Лукашенко пое отговорността да гарантира, че всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, ще остават на земята по време на пътуването, разговорите и завръщането на украинската делегация", заяви Володимир Зеленски.

Не се посочва кога ще бъде срещата между двете страни.

В ранните часове на неделя сраженията се пренесоха в Харков - вторият по големина град в Украйна, с население от 1,4 млн. души.

Градът беше събуден от силен взрив - поразен беше газопровод в предградията. Хората бяха предупредени да не напускат домовете си, заради опасност от отделяне на токсични газове във въздуха. Малко преди обяд руски войски напреднаха навътре към града, но по-късно украинските сили съобщиха, че Харков е изцяло под техен контрол, а руските бойци са сразени.

Сирени за въздушна тревога отново огласиха Киев. Трети ден украинската столица е като призрачен град. В сила е комендантски час от 17.00 до 8.00 ч. сутринта. Метрото е спряно, а хиляди киевчани са потърсили убежище в него.

"Искам всичко това да приключи час по-скоро. Мъжът ми участва в сраженията, затова се моля тази война скоро да свърши", споделя Олена Василяла, продуцент.

Петролна база близо до Василкив на 30 километра от Киев беше взривена. Сражения се водят и в Луганск, а също и в Херсон и Бердянск.

Въздушни атаки, недостатъчно храна, липса на лекарства - разказът на българин от бомбоубежище в Харков

В Суми снаряди сринаха жилищни сгради.

Журналистка от окупирания град Суми: Купувам храна за възрастни хора, помагаме си

Жители на Днипро издигат барикади в града и започнаха да приготвят коктейли Молотов.

"Никой не си е представял, че така ще прекарваме уикенда. Никой не си го е помислял, но сега се занимаваме с това и изглежда, че няма по-важно нещо. Не можем просто да си живеем живота, дори да сме в безопасност, така че трябва да направим нещо", каза още учителката по английски Арина.

Непримиримостта и силната воля на украинците да се борят за страната си показаха и жители на Кортюковка, които направиха жива верига и се изправиха срещу настъпващи руски танкове.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическите реакции за предоставянето на помощ на Украйна
Политическите реакции за предоставянето на помощ на Украйна
Въздушни атаки, недостатъчно храна, липса на лекарства - разказът на българин от бомбоубежище в Харков
Въздушни атаки, недостатъчно храна, липса на лекарства - разказът на българин от бомбоубежище в Харков