НОВИНИ

Въздушни атаки, недостатъчно храна, липса на лекарства - разказът на българин от бомбоубежище в Харков

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:06, 27.02.2022
Чете се за: 07:40 мин.
По света
Слушай новината

Продължават опитите за евакуация на българите в Украйна. Два автобуса от Одеса вече пътуват за България. Има още списъци с желаещи да бъдат евакуирани, не само в Одеса. Не навсякъде обаче това е възможно.

Журналистка от окупирания град Суми: Купувам храна за възрастни хора, помагаме си

В Харков, градът, в който вече трето денонощие продължават боевете между руснаци и украинци, българи се крият в убежища без възможност за безопасна евакуация. Въздушни атаки, недостатъчно храна, липса на лекарства - за това разказа български гражданин, който се намира с детето си в обсадения от руската армия град.

С Илия видеовръзката е трудна, почти невъзможна. В града се водят улични боеве. Той е с жена си и шестгодишния си син.

"Сега сме вкъщи, през деня сме вкъщи, а през нощта слизаме в подземието, защото има въздушни нападения и артилерията стреля. Градът е под обсада, трудно е да се измъкнем. Гледаме да не излизаме навън, защото може да бъде опасно. В нашия квартал засега не се водят улични боеве, съвсем близо се водят, в центъра на града, но въздушната тревога е за целия град. Когато има въздушна тревога, ние всички се опитваме да се крием", заяви Илия Тодоров, български граждани в Харков.

БНТ: Само през нощта ли слизате в бомбоубежището?

"Да, защото през деня трябва да се редим на опашки за храна. През деня трябва да готвим, за да има какво да ядем през нощта", споделя Илия Тодоров.

БНТ: През деня спокойно ли е по улиците?

"Стрелят и през деня и през нощта, но когато няма въздушна тревога, можем да отиваме до магазина", добави Илия Тодоров.

А там вече почти няма нищо.

"Магазините работят, но не достигат продукти, трябва да застанем на опашка рано сутрин, за да можем да купим малко хляб. Ако застанеш на опашката в 6 часа сутринта, около 12-1 на обяд може да успееш да си купиш. Проблемът е, че всичко се разграбва и нищо не достига и затова се опитваме да купим каквото има. Сега е много опасно, не мога да подлагам на опасност близките си. Исках само да знаете, че ние сме тук, повече нищо не искам. Ще преживеем, ще се борим. Няма паника. Няма вече страх. Ние ще живеем", разказва още Илия Тодоров.

БНТ: Достатъчно ли е, имате и 6-годишно дете?

Илия Тодоров: Опитваме се да икономисваме.

БНТ: А лекарства имате ли?

Илия Тодоров: Аптеките не работят.

Илия, който има българско гражданство, до този момент не е успял да се свърже с българските власти.

"Писах до посолството, писах и на министерството, но за момента отговор няма", заяви Илия Тодоров, български гражданин в Харков.

От външното ни министерство казват, че имат план за българите в Харков.

"И за тях имаме един вариант", каза Антон Марков, директор на Ситуационния център в МВнР.

"Предпочитаме на този етап да не споделяме тази информация", заяви Теодора Генчовска, министър на външните работи.

Българите в Киев продължават да очакват безопасен момент за евакуация.

"Хубавото е, че намерихме дюшеци, поне да не спим на земята, това ни се стори като лукс. Аз се радвам всеки път като си взимам душ, като си мия зъбите, това за мен е щастие, защото в условията, в които се намираме в момента, трябва да ценим и най-малкото", споделя Васко Младенов.

Планът за българите в Киев вече е ясен. Автобусите, които ще ги евакуират, са в близост до Киев. Ще влязат там, когато от външно министерство са сигурни, че евакуацията ще е безопасна.

"Безопасен коридор, който при отмяна на комендантския час да бъде използван за евакуацията на българите и ще бъде осъществено незабавно евакуиране от Киев", заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

А в Одеса всичко върви по план - това съобщи по телефона консулът ни там.

Разказ от първо лице на бесарабски българин в Одеса: Страхуваме се, защото не знаеш кога ще те събудят и от какво

"Успяхме днес да изпълним плана, който бяхме направили вчера и евакуирахме в два автобуса 77 български граждани", каза още българският консул в Одеса Светослав Иванов.

50 българи остават блокирани в Москва, заради затварянето на въздушното пространство. За тях външното ни министерство е осигурило подслон и превоз.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвърти ден от войната: Путин с намек за ядрени оръжия - ще има ли преговори за мир? (ОБЗОР)
Четвърти ден от войната: Путин с намек за ядрени оръжия - ще има ли преговори за мир? (ОБЗОР)
Журналистка от окупирания град Суми: Купувам храна за възрастни хора, помагаме си
Журналистка от окупирания град Суми: Купувам храна за възрастни хора, помагаме си