НОВИНИ

ЕС изпраща оръжие в Украйна и затваря небето си за всички руски самолети

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:21, 27.02.2022
6228
Чете се за: 07:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

И Брюксел втвърди тона. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви изпращането на оръжие за Украйна.

Външните министри от Евросъюза се събират тази вечер на извънредна видеоконферетна среща. Те ще обсъждат новите санкции срещу Москва. Очаква се EС да спре достъпа на някои руски банки до международната система за разплащане SWIFT.

В същото време министрите на вътрешните работи обсъдиха мерки за подпомагане на бежанците от Украйна.

"Европейският съюз затваря въздушното си пространство за всички самолети на руски авиокомпании, включително и частните самолети на олигарсите". Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

ЕС ще спре руската медийна машина, която няма да може да разпространява лъжи и оправдания на войната на Путин. Ние разработваме средства, за да забраним токсичната и вредна дезинформация в Европа, заяви още фон дер Лайен.

Днес за първи път в историята си и ЕС взе решение да подпомогне Украйна с бойно оръжие. Дипломати казаха, че се надяват всички държави в ЕС да участват в това решение.

"Европейският съюз застава отново в подкрепа на Украйна и на санкциите срещу агресора, който е Русия на Путин. За първи път Евросъюзът ще финансира закупуването и изпращането на оръжие и друго оборудване на страна, която е атакувана. Това е преломен момент. В същото време затягаме още веднъж санкциите срещу Кремъл и неговия съратник - режимът на Лукашенко. Затваряме въздушното пространство на Европейския съюз за руснаци, техни самолети няма да могат да кацат, излитат или да прелитат над територията на европейския съюз", заяви фон дер Лайен.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира заплахите на Путин и каза, че това показва колко сериозна е ситуацията и колко безотговорно действа той. В рамките на НАТО няколко държави обявиха, че ще изпратят войници и подкрепление към Източната част на Алианса.

Новият пакет икономически санкции включва санкции срещу поне 30 олигарси. Очаква се да бъде забранен и достъпът на част от руските банки до системата SWIFT и да бъдат замразени активите на Руската Централна банка. Това решение предстои да стане юридически най вероятно утре и веднага да влезе в сила.

Санкциите ще засегнат 70 на сто от руския банков сектор. Международните резерви на руската централна банка също са на прицел.

"Ще парализираме активите на руската централна банка. Това ще замрази транзакциите ѝ и ще направи невъзможно Централната банка да оперира с активи. И накрая, ще работим за забрана на руските олигарси да използват финансовите си активи на нашите пазари. Всички тези мерки значително ще навредят на способността на Путин да финансира войната си", заяви Урсула фон дер Лайен.

Изключването на част от банките от SWIFT ще има сериозни последици за руската икономика. Платежната система със седалище в Белгия осигурява комуникация между повече от 11 000 банки в над 200 държави. Мрежата позволява финансовите институции да изпращат и получават нареждания в сигурна среща и предлага специализиран софтуер.

След като руските банки бъдат изключени от SWIFT, руските компании ще бъдат сериозно затруднени да осъществяват сделки и транзакции в чужбина. Русия все пак има алтернатива, защото от 2014 година насам разработва своя собствена система за плащания. Засега обаче тя оперира предимно вътре в страната и в Азия.

Следващата седмица се очаква да бъде създадена и трансатлантическа работна група, която да осигури ефективното прилагане на финансови санкции. Европа, Америка и Канада ще се опитат да привлекат на своя страна и други държави, в които руските олигарси биха могли да укриват своите активи.

Днес в Брюксел имаше и среща на вътрешните министри от ЕС, които обсъждаха хуманитарната страна на войната. До сега по думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, в общността са пристигнали около 300 000 украински бежанци, но се очаква да станат един милион. Затова ЕК е готова да застане зад всички държави членки в подпомагането на бежанците, осигуряването на подслон и подкрепа за тях.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистка от окупирания град Суми: Купувам храна за възрастни хора, помагаме си
Журналистка от окупирания град Суми: Купувам храна за възрастни хора, помагаме си
Севиля спечели градското дерби с Бетис и скъси дистанцията с Реал Мадрид
Севиля спечели градското дерби с Бетис и скъси дистанцията с Реал Мадрид