НОВИНИ

Хаосът на румънската граница с Украйна продължава

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 27.02.2022
Чете се за: 06:07 мин.
По света
Слушай новината

Хаос, стотици хора, които се придвижват пеша и дълги опашки от автомобили, чакащи с часове – такава е ситуацията на границата на Украйна със Северна Румъния.

Въпреки съдействието на множество служби, организации и частни лица, придвижването на хора от Украйна в Румъния става бавно. Беше взето решение жените и децата да се пропускат през границата с облекчен режим.

На границата с румънския град Сирет над 20 автомобила с български и украински семейства чакат повече от 24 часа, за да влязат в Румъния. Осигуреният от дипломатическите ни служби автобус, потегли с български и украински граждани по обяд.

Същевременно в бежанския център екипът ни стана свидетел на безпрецедентна подкрепа за бягащите от войната семейства с малки деца.

Заради войната Илмаз Феймали тръгва от Харков към България, въпреки че има успешен бизнес.

В Украйна отидох 96-а година. По късмет на съдбата както отидох с война, така и се връщам с война. В един момент объркахме пътя, влезнахме в едно поле, закъсахме в това блато. Изкарахме, дойдохме до границата, обаче на границата 3 дни чакаме. Хората се бият, хората се карат, бутат се, казва Илмаз Феймали.

По пътя също имаше ракетни удари, трябваше понякога да минаваме през полета. Много тежко беше, но полиция и военните помагаха, направиха зелен коридор, дори преди да го обявят, казва Джан Феймали.

Студенти по медицина от Индия успяват пеша да преминат в Румъния, след 48 часа чакане.

На опашката чакат около 5000 - 6000 души, за да преминат. Коста Иванов е блокиран в автомобила си на украинската граница.

Вече два дена стоя в тази опашка и тук е някакъв абсолютен хаос и просто си стоим. Няма нищо по бензиностанциите – нито гориво, нито храна, нито вода, казва Коста.

Според информацията, която имаме това е липсата на достатъчно персонал, който да обработва огромния поток от хора, който се формира от другата страна, казва Ивайло Маринов – служба по търговско-икономически въпроси в посолството на Р България в Румъния.

От румънска страна бежанците са посрещани от доброволци, които се опитват да им осигуряват най-необходимото.

Сред доброволците има и много българи. Петко Петков предлага подслон за една нощ на украинските бежанци и им осигурява транспорт до желаната от тях дестинация.

Общо взето се опитвам да намеря повече места, където хората да могат да отсядат, за да мога да координирам с други приятели, за да може да ги настаним там поне временно, докато дойдат други хора да ги поемат. Тези всички хора са пътували десетки часове, може би и дни и имат нужда малко да си починат, преди да продължат. Повечето всъщност нямат определена дестинация, стигайки тук, започват да правят някакви планове.

Много, много доброволци са се хванали, искат да направят нещо като мини щаб за разпределяне на хора кой къде да живее, казва Красимир Панковски, Асоциация на украинските организации в България.

Представители на посолството ни в Румъния са на границата и помагат на наши сънародници да се придвижат до България.

Репортер: Андрей Кючуков

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От фронтовата линия: началото на войната
От фронтовата линия: началото на войната
Ливърпул е най-титулуваният отбор в Купата на лигата след успех над Челси с 22 дузпи
Ливърпул е най-титулуваният отбор в Купата на лигата след успех над Челси с 22 дузпи