НОВИНИ

Политическите реакции за предоставянето на помощ на Украйна

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:18, 27.02.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Българското правителство няма да снабдява с оръжия Украйна, а ще оказва само хуманитарна помощ. Парите за това ще дойдат от буфери в бюджета заради икономии на ведомства и от останалите средства от пандемията.

Вицепремиерът Корнелия Нинова опроверга спекулативните твърдения, че българското правителство е решило да снабдява с оръжия украинската страна.

Българското правителство не е взимало такива решения. Българският парламент взе решение за оказване единствено на хуманитарна помощ в Украйна. Още веднъж потвърждавам, че комисията по експортен контрол не е издавала разрешения за износ на оръжие и стоки, и технологии с двойна употреба за Украйна.

Декларацията на Парламента за Украйна не може да остане куха, затова коалиционните партньори обсъдили буфери, от които да се отделят средства за Украйна - това обясни пред Георги Любенов председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Тези буфери са свързани с икономии, които могат да дойдат от различните ведомства, тези икономии може да са по различни признаци. От заеми няма да бъдат взети, разбира се. Има буфер, който е изчислен, който може да бъде поне до 50 милиона в началото.

Кирил Петков: Ще подкрепим Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка

В "Говори сега" от "Продължаваме промяната" увериха: Ако Русия спре доставките на газ към България, се търсят алтернативи.

За доставка на горива за България от други места и алтернативи за мазут, на който да работят ТЕЦ-овете през периода, в който няма доставки на газ, каза Венко Сабрутев - депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

Сега България 80 на сто от горивото ѝ идва от Русия. 12 години правителството на ГЕРБ саботираше връзката втората с Гърция, ние сме на никъде в момента, каза Румен Гечев - депутат от ПГ на БСП.

ЕС изпраща оръжие в Украйна и затваря небето си за всички руски самолети

Затова от ляво не подкрепят санкциите срещу Русия. ГЕРБ предложили от българския бюджет да не постъпват пари в руския военно-промишлен комплекс.

ПП, за да не развалят рахата на БСП, гласуваха против това и то не мина, каза Тома Биков - депутат от ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ предлагат на "Продължаваме промяната" подкрепа в парламента, за да не бъдат "заложници на БСП" за геополитическото позициониране на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставката на министъра на отбраната Стефан Янев не е обсъждана в коалицията
Оставката на министъра на отбраната Стефан Янев не е обсъждана в коалицията
Четвърти ден от войната: Путин с намек за ядрени оръжия - ще има ли преговори за мир? (ОБЗОР)
Четвърти ден от войната: Путин с намек за ядрени оръжия - ще има ли преговори за мир? (ОБЗОР)